Denis Pușilin, omul Kremlinului în Donbasul ucrainean

donbass.png

Denis Pușilin este președintele autoproclamatei republici Donbass din 2018
Sursa imaginii: 
© AP/Alexei Alexandrov via rfi.fr

Vladimir Putin și-ar fi început operațiunea militară în Ucraina la cererea lui. Președinte al Republicii autoproclamate Donețk, începând cu anul 2018, Denis Pușilin este susținățor al Moscovei și se dedică în totalitate Kremlinului și intereselor președintelui rus, scrie rfi.fr.

A fost una dintre loviturile de teatru ce au avut loc recent: semnarea actului de recunoaștere a celor două republicii autoproclamate ale Donbasului de către Rusia, luni, în data de 21 februarie.

În sala de la Kremlin, departe de Vladimir Putin- restricțiile Covid obligă- se aflau doi oameni: conducătorul republicii Lougansk, Leonid Pasetchnik și Denis Pușilin, conducătorul DNR, Republica autoproclamată Donețk.

,,Am așteptat această recunoaștere, această decizie a durat mult prea mult timp’’, avea să explice liderul separatist, ziua următoare, în cadrul conferinței de presă. ,,De 30 de ani...De la prăbușirea URSS-ului!’’

Denis Pușilin nu avea decât 10 ani la momentul prăbușirii URSS-ului. Născut într-o familie de munictori metalurgiști, acesta intră în domeniul afacerilor în anii 2000 prin participarea la o schemă financiară piramidală ce privează sute de mii de persoane de economiile lor. În 2012, candidează la alegerile parlamentare și obține mai puțin de 1% din voturi. În cele din urmă, insurecția pro-rusă, din 2014, îi va da șansa să iasă din anonimat.

,,Direcția pe care o abordează este rezultatul acelor trasee produse de război’’, explică Iulia Shukan, conferențiar universitar la Universitatea din Nanterre și specialist în Ucraina. ,,Insurecția pro-rusă a plasat în prim-plan personalități ce erau complet necunoscute, iar acest fapt reprezintă o caracteristică a secvențelor de război în care oamenii ce cândva erau lipsiți de însemnătate sunt propulsați cu o viteză fulgerătoare în poziții de responsabilitate.’’

Un funcționar fără carismă

Înlăturat de la conducere la câteva luni de la începutul revoltei, Denis Pușilin își reia locul din lumina reflectoarelor în vara anului 2018, după moartea conducătorului separatist de la acea vreme. Conducător militar carismatic și îndrăgit, Alexandre Zakhatchenko, a fost ucis într-un bombardament pe data de 31 august 2018. ,,Acel moment reprezintă un moment de răscruce în cadrul traseului DNR’’, amintește Iulia Shukan. ,,Există deci o dorință de a conferi un aspect mai civil acestei republici și de a trece de la legitimitatea militară la o legitimitate mai administrativă, mai managerială’’

Cu barba sa tăiată meticulos și îmbrăcat impecabil la costum și cravată, Denis Pușilin trebuia să prezinte o imagine respectabilă în fața separatiștilor. Trimisul special din partea ziarului La Croix, Olivier Tallès, îl întâlnește în noiembrie 2018, chiar înainte de așa-zisele alegeri care aveau să-l plaseze în fruntea teritoriului:

,,Aveam impresia că mă aflam în fața unui pluton de execuție, cineva al cărui spațiu de manevră era extrem de limitat și care nu putea să-mi ofere un răspuns clar în ceea ce privește direcția pe care o dorea pentru republica sa. Motivul? Pentru că depindea de ordinele din partea Moscovei. Era un om cu un spațiu de manevră limitat, un om abil și foarte prudent în răspunsurile sale. Nu era nici pe departe un conducător de război, ci mai degrabă un funcționar lipsit de carismă.’’

Un funcționar lipsit de carismă și de o loialitate necondiționată față de Kremlin. Denis Pușilin a fost ales de Moscova pentru ablitatea sa de a urma ordinele oricare ar fi consecințele. Și oricare ar fi planurile lui Vladmiri Putin pentru Donbas, Denis Pușilin se va conforma: autonomie în inima Ucrainei sub tutela Kremlinului sau o pură anexare la Federația Rusă.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr