Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UPDATE : MAE cere Ambasadei Rusiei exemple de ”Încălcări ale drepturilor sociale și de proprietate” ale rușilor

7423246-mediafax_foto-valentina_sarosi.jpg

Ambasadorul Rusiei la București
Sursa imaginii: 
Mediafax/Valentina Sarosi

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României reclamând că unor cetățeni ruși li s-ar refuza serviciile bancare. În România nu există nici o prevedere legală care să împiedice accesul rușilor la bănci. De partea sa, Ministerul Afacerilor Externe confirmă primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federației Ruse la București, prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acțiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ruși. Nota în cauză, înregistrată la MAE la data de 2 martie, nu prezintă caracteristicile unei note de protest.

Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea și prevenirea acestor acțiuni.  Întrucât Nota verbală respectivă nu conținea niciun fel de informație concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE.

Distinct de cazul de față, MAE informează că a primit anterior, prin Notă verbală a Ambasadei Federației Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului în România al unor transportatori de mărfuri înregistrați în Federația Rusă, în tranzit din Ucraina spre terțe destinații. În acest caz, conform practicii obișnuite, MAE a informat prompt autoritățile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare și acordarea întregului sprijin. În concluzie, MAE nu deține date concrete despre situația semnalată de Ambasada Federației Ruse.

MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali și fără oferirea de exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică. MAE reamintește că Nota verbală reprezintă modalitatea obișnuită și cea mai larg utilizată de purtare a corespondenței diplomatice scrise, mai ales între misiunile diplomatice acreditate și ministerul afacerilor externe al statului acreditar.

Stire inițială : 

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României din cauza unei presupuse încălcări a drepturilor cetăţenilor ruşi, după ce ambasadorul Valery Kuzmin a spus că unor rușilor din România li se refuză serviciile bancare din cauza pașaportului rusesc, transmite agenția rusă Tass, preluată de Agerpres. De notat că În România nu există în cest moment nici o prevedere legală care să împiedice accesul cetățenilor ruși la băncile autohtone.

El susține totuși că o serie de bănci situate în România ar refuza să ofere servicii cetățenilor ruși, fără să furnizeze însă dovezi în acest sens. El a dat ca exemplu Raiffeisen, Transilvania și BRD.