Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 136.000 de ucraineni au intrat în R.Moldova. Oficial francez:”Suntem frapați de eforturile depuse pentru gestionarea crizei”

nicu_popescu.jpg

Ministrul de Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian, și Comisarul European pentru Gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-o vizită la Chișinău
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicu Popescu

În ultima săptămână, peste 136.000 de refugiați din Ucraina au intrat în R.Moldova, 76.000 au plecat în statele europene, iar peste 60.000 au rămas în țară. Autoritățile moldovene susțin că, de la o zi la altă, crește tot mai mult numărul celor care trec hotarul, fugind de războiul din țara vecină. Între timp, mai mulți oficiali europeni fac vizite la Chișinău și promit sprijin în gestionarea crizei refugiaților. Ministrul de Externe al Franței, Jean Yves Le Drian, a declarat că împreună cu delegația sa este frapată de implicarea și gestionarea crizei de către autoritățile moldovene. Iar Comisarul European pentru Gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunțat că Uniunea Europeana a alocat 90 de milioane de euro pentru Republica Moldova și Ucraina.

Ministrul de Externe al Franței, Jean Yves Le Drian, a anunțat că, în seara zilei de joi va ajunge primul ajutor umanitar din partea Franței. ”Suntem frapați de eforturile depuse și mobilizarea de care au dat dovadă autoritățile moldovene în gestionarea acestei crize umanitare. Trezește admirație. În R.Moldova va sosi primul ajutor important din partea Franței de care vor putea beneficia refugiații ucraineni. Am mai discutat și ce mai poate face Franța în calitate de membru al Uniunii Europene, dar și pe plan bilateral pentru a putea face acțiunile autorităților moldovene mai ușoare”.

”Am vorbit despre solidaritate, despre susținerea suveranității R.Moldova, dar și susținerea pieței energetice. Am abordat mai multe aspecte. Situația de astăzi ne face să fim și mai promți. Suntem alături de Dvs, vom fi alături pentru că R.Moldova este în sânul Uniunii Europene. Avem aceleași valori și vom face tot posibilul ca principiile Uniunii Europene să triumfe și să fie aplicate și aici în R.Moldova”, a declarat oficialul francez.

De partea sa, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a apreciat enorm sprijinul ferm și consecvent al Franței în acest context regional complex și dificil. Nicu Popescu a mai afirmat că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. ”Solidaritatea poporului nostru cu refugiații din Ucraina este văzută, apreciată și respectată de întreaga lume. Deși suntem neutri ca stat, nu putem fi indiferenți. Le-am le-am mulțumit ministrului Jean-Yves Le Drian și comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic pentru că și de această dată prietenia Franței și a Uniunii Europene a fost demonstrată prin răspunsul prompt și furnizarea unei prime donații de aproape 40 de tone de ajutor umanitar prin mecanismul european de protecție civilă, care vor sosi la noi în țară în cel mai scurt timp”.

”Am abordat provocările de ordin economic intern și extern, inclusiv pentru companiile care exportă produse în afara țării și am convenit să vedem împreună cum putem redirecționa aceste produse pe alte piețe, inclusiv cea franceză. Discuțiile noastre au fost consistente, sincere și orientate spre prioritățile și așteptările autorităților naționale și ale cetățenilor legate de agenda bilaterală și europeană, inclusiv în contextul deținerii de către Franța a președinției în exercițiu a Uniunii Europene”, a conchis șeful diplomației de la Chișinău.

Trebuie spus că, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că ajutoarele umanitare pentru refugiați vor fi distribuite prin intermediul unui depozit gestionat de Guvern. Aici, vor fi stocate donațiile și ajutoarele umanitare pentru refugiații din Ucraina, va fi deschis în cadrul întreprinderii cooperatiste de comerț exterior Moldcoopimpex a Moldcoop. Gestiunea ajutoarelor umanitare se va face de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

O altă decizie a CSE vizează Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care va monitoriza în mod constant stocurile de medicamente, consumabile și dispozitive medicale disponibile în Republica Moldova.

Totodată, comisia a stabilit un șir de condiții speciale de oferire a ajutoarelor umanitare de medicamente, consumabile și dispozitive medicale, beneficiarilor de ajutoare umanitare care se află în Ucraina. Membrii CSE au decis că donatori pot fi persoane juridice înregistrate în Republica Moldova, iar scoaterea din țară a ajutoarelor umanitare de medicamente, consumabile și dispozitive medicale se va face cu permisiunea în scris a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ajutorul oferit de Franța pentru gestionarea crizei refuagiaților ucraineni, ajunși în R.Moldova