Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin : ”operațiunea specială” împotriva ”neonaziștilor” ucraineni decurge ”conform planului”

7742729-ap_mediafax_foto-ap_mikhail_klimentyev.jpg

Sursa imaginii: 
AP/Mikhail Klimentyev

Vladimir Putin a anunțat joi seară că guvernul va recompensa familia fiecărui soldat mort în Ucraina cu 7 milioane de ruble, circa 58.000 de euro astăzi (potrivit calculelor G4Media)  El a susținut că au fost atinse obiectivele de până acum ale ”operațiunii speciale” – așa cum denumește Rusia războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi ''neonaziştii'' ucraineni că folosesc populaţia ca scuturi umane în faţa ofensivei Rusiei, dar a susţinut că aceasta se desfăşoară ''conform planului'', relatează agenţiile AFP şi EFE. Participând la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin a apreciat că soldaţii ruşi dau dovadă de eroism în ofensiva împotriva Ucrainei şi a susţinut că forţele ucrainene împiedică civilii să utilizeze coridoarele umanitare create de armata rusă.
Mai mult, el a acuzat forţele ucrainene că amplasează armament în zone locuite şi folosesc astfel populaţia ca scuturi umane pentru a putea acuza Rusia că atacă ţinte civile. Potrivit lui Putin, studenţi străini sunt de asemenea ţinuţi practic ostatici în Ucraina.

Cu toate acestea, ''operaţiunea militară specială se desfăşoară strict conform calendarului, conform planului'', a susţinut Putin, în a opta zi a invaziei asupra Ucrainei pe care a ordonat-o joia trecută, când a acuzat ''abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev'' faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor Moscovei privind crearea unei noi arhitecturi de securitate în Europa.

Salutând ''curajul'' soldaţilor ruşi, pe care i-a calificat drept ''adevăraţi eroi'', Putin a pretins că aceştia ''luptă ferm înţelegând deplin justeţea cauzei lor'' şi a lăudat ''preţioasa luptă împotriva neonaziştilor'' şi împotriva ''mercenarilor străini'' veniţi în Ucraina.

''Nu voi renunţa la convingerea că ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor'', a mai spus el şi a promis sprijin financiar pentru familiile soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina, pentru cei răniţi şi de asemenea pentru cei desfăşuraţi în acţiunea militară.