Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocierile ruso-ucrainene au progresat doar în privința ”coridoarelor umanitare”

7741945-ap_mediafax_foto-ap_sergei_kholodilin.jpg

Sursa imaginii: 
AP/Sergei Kholodilin

Un negociator ucrainean a anunțat joi că a doua rundă de discuții cu Rusia s-a încheiat, dar nu a adus niciun rezultat de care Ucraina avea nevoie. "A doua rundă de negocieri s-a încheiat. Din păcate, rezultatele de care Ucraina are nevoie nu sunt încă obținute. Există o soluție doar pentru organizarea coridoarelor umanitare", a declarat într-un mesaj pe Twitter un înalt oficial ucrainean, Mykhailo Podolyak, conform CNN.

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au ajuns, joi seară, în cursul negocierilor desfăşurate în Belarus, la un acord asupra creării de coridoare umanitare, posibil printr-un armistiţiu temporar, iar negocierile ar urma să continue în a treia rundă. "A doua sesiune de negocieri s-a încheiat. Din nefericire, nu sunt încă rezultatele aşteptate de Ucraina. Nu există decât o soluţie pentru organizarea de culoare umanitare", a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, unul dintre membrii delegaţiei ucrainene, citat de cotidianul Le Figaro.

Conform înţelegerii, vor fi create "coridoare umanitare" pentru evacuarea populaţiei civile din zonele în care se derulează confruntări militare. Pe durata evacuărilor, ar urma să fie valabile armistiţii în zonele culoarelor umanitare.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a confirmat acordul privind formatul culoarelor umanitare, în scopul evacuării civililor din marile oraşe. Un alt membru al delegaţiei ruse a declarat, potrivit agenţiei Sputnik, că detaliile privind armistiţiul pe durată determinată urmează să fie stabilite de comandanţii militari ai ambelor părţi. În plus, delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au stabilit continuarea discuţiilor prin a treia rundă de negocieri, informează agenţia ANSA.

Conform Reuters, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a spus că cele două părți au avut în vedere o posibilă încetare temporară a focului pentru a permite evacuarea civililor. "Adică, nu peste tot, ci doar în acele locuri unde vor fi amplasate coridoarele umanitare propriu-zise, va fi posibilă încetarea focului pe durata evacuării", a spus el. De asemenea, s-a ajuns la o înțelegere privind livrarea de medicamente și alimente în locurile unde au loc cele mai violente lupte.

A fost pentru prima dată când cele două părți au înregistrat o formă de progres în discuții, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o săptămână. "Singurul lucru pe care îl pot spune este că am discutat suficient de detaliat aspectul umanitar, pentru că destul de multe orașe sunt acum încercuite. Există o situație dramatică în ceea ce privește medicamentele, alimentele și evacuarea", a spus Podolyak.