Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul francez al apărării, din nou în România

7676418-ap_mediafax_foto-ap_lewis_joly.jpg

Sursa imaginii: 
AP/Lewis Joly

Franța anunță că portavionul Charles-de-Gaulle a fost repoziționat mai aproape de România, a anunțat ministrul francez al forţelor armate, Florence Parly, care a mai anunțat tot joi că va ajunge în România, duminică, pentru a se întâlni cu cei  aproximativ 500 de militari trimişi de Franţa în această ţară, relatează Agerpres, conform AFP.

Portavionul francez Charles-de-Gaulle a fost repoziționat mai aproape de România, pentru a putea efectua misiuni de poliție aeriană, de recunoaștere și de culegere de informații. Invitată joi seara la televiziunea franceză BFMTV, Florence Parly a anunțat că portavionul, care era folosit pentru lupta împotriva terorismului din zona Cipru, „s-a deplasat spre România”, potrivit site-ului televiziunii.

Avioanele care vor decola de pe Charles-de-Gaulle, în Mediterana, vor zbura în direcția nord „spre teritoriul României, unde vor avea capacitatea de a observa și de a descuraja”, a precizat ministrul francez. Ea a explicat că astfel de misiuni aeriene nu sunt o noutate de la începutul crizei din Ucraina.

„Din 24 februarie, am trimis avioane de vânătoare și de aprovizionare din Franța exact pentru a efectua acestei misiuni de protecție în beneficiul statelor baltice”, a explicat aceasta.

Pe de altă parte, Ministrul francez al forţelor armate, Florence Parly, a anunţat joi că va ajunge în România, duminică, pentru a se întâlni cu cei  aproximativ 500 de militari trimişi de Franţa în această ţară, relatează Agerpres, conform AFP. ”Voi merge duminică în România pentru a-i vedea pe soldaţii noştri”, a declarat joi seara Parly, întrebată de postul Franceinfo. ”I-am desfăşurat pentru că datorăm asistenţă şi solidaritate unor ţări care aparţin Uniunii Europene, care aparţin Alianţei Atlantice şi care sunt cel mai aproape de acest conflict”, a adăugat ea.

”Vrem să trimitem un mesaj de descurajare Rusiei, astfel încât Rusia să nu mai facă niciun pas şi să nu îşi propună să treacă această graniţă care este Alianţa Atlantică; suntem ţări care sunt legate printr-un pact de solidaritate şi Rusia ştie că dacă unul dintre noi este atacat, atunci întreaga Alianţă va riposta”, a avertizat oficialul francez.

Franţa doreşte „să trimită un semnal Rusiei că ne protejăm şi că ne vom apăra dacă vom fi atacaţi; trimitem, de asemenea, un mesaj către partenerii noştri, către aliaţii noştri, cărora le datorăm solidaritate şi asistenţă”, a continuat ea. ”Este ceea ce va face Franţa, trimiţând, aşa cum face acum, chiar 500 de soldaţi în România şi îi voi vizita peste trei zile.”.