Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Breaking news : Rusia bombardează centrala nucleară de la Zaporoje

7738724-ap_mediafax_foto-ap_virginia_mayo.jpg

Armata rusă atacă cea mai mare centrală nucleară din Europa, centrala nucleară de la Zaporijie
Sursa imaginii: 
AP/Zaporizhzhia nuclear power plant

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Rusiei să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare (CN) Zaporoje şi să permită pompierilor să elimine consecinţele atacurilor, altfel continentul se va confrunta cu un dezastru major. CN Zaporoje a declarat stare de ameninţare nucleară din cauza bombardamentelor cu arme grele ale Rusiei la 3 dimineața din cauza bombardamentelor cu arme grele ale Rusiei. Reactorul 1 al CNE Zaporoje este în flăcări.  Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Rusiei să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare (CN) Zaporoje şi să permită pompierilor să elimine consecinţele atacurilor, altfel continentul se va confrunta cu un dezastru major.

 

„Armata rusă trage din toate părţile asupra CNE Zaporoje, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîlul! Ruşii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenţia pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!” a scris acesta. Trupele rusești au avansat rapid de a ora unu : în oraşul Enerhodar, Regiunea Zaporoje, coloana de vehicule militare a inamicului a luat rapid direcția spre Centrala Nucleară (NPP) Zaporizhzhia, se arată într-o declaraţie a pe Telegram a Companiei Naţionale de Generare a Energiei Nucleare Energoatom din Ucraina. „Se desfăşoară bătălii aprige; coloana de vehicule militare a inamicului se îndreaptă spre centrala nucleară. De acolo se aud lovituri puternice. Oamenii văd salve de rachete în interiorul amplasamentului industrial de la ferestrele lor”, se arată în raport.
În plus, oamenii au raportat că mulţi tineri îmbrăcaţi în haine sport cu puşti Kalashnikov se plimbă prin oraş. Toate intrările sunt închise, dar sparg uşile şi încearcă să pătrundă în apartamentele locuitorilor locali, susţinând că trebuie să „ia înălţime”. Pe 3 martie 2022, peste 100 de vehicule militare au intrat în Enerhodar. Oraşul a fost apărat de peste 20.000 de oameni timp de câteva zile. Pe 3 martie 2022, ruşii au tras asupra punctului de control şi asupra civililor.