Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rep. Moldova, în UE? Dragoș Tudorache: Un semnal politic important, dar un proces foarte lung

Republica Moldova UE Dragos Tudorache.jpg

Dragoș Tudorache vrea aderarea Republicii Moldova la UE
Dragoș Tudorache vrea aderarea Republicii Moldova la UE
Sursa imaginii: 
Facebook/Dragoș Tudorache

Uniunea Europeană trebuie să dea un răspuns cât se poate de clar și să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia, dar asta nu înseamnă că aderarea se va întâmpla mâine sau la anul sau peste doi ani, e un proces foarte lung, declară la RFI eurodeputatul USR/Renew Europe Dragoș Tudorache.

Republica Moldova a semnat joi cererea de aderare la UE, în contextul războiului din Ucraina. Dragoș Tudorache salută decizia Chișinăului: ”Mă bucur foarte mult că a fost luată această decizie la Chișinău. Eu cred că în acest context politic creat de invazia militară rusă, era lucrul care trebuia făcut (...). Noi la nivelul Uniunii trebuie să dăm mesajul de răspuns cât se poate de clar și să deschidem aceste negocieri. Asta nu înseamnă că aderarea se va întâmpla mâine sau la anul sau peste doi ani, e un proces foarte lung. Eu cred că și Ucraina și Moldova și Georgia își dau seama și știu foarte bine că e un proces care va dura, însă semnalul de deschidere pentru acest ultim capitol, să spun, de apropiere europeană, dincolo de acordurile de liber schimb, de liberalizarea vizelor, de acordurile de asociere, care au fost fiecare din ele niște pași de apropiere treptată, acum practic intrăm în ultimul capitol, cel mai serios, de negociere și de pregătire a capitolelor de aliniere între acquis-ul comunitar european și legislația națională și de convergență pe toate planurile și pe toate criteriile de la Copenhaga, deci repet, e un semnal politic important”.

 

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană (VIDEO/FOTO)

 

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, miraj sau realitate?

 

Dacă Putin învinge Ucraina, toate fostele țări comuniste sunt amenințate, inclusiv România - interviu

 

Întrebat cât de ușor va lua UE decizia de a accepta Ucraina, Republica Moldova și Georgia în rândurile sale, ținând cont că în Ucraina are loc un război cu Rusia, iar în Moldova există un conflict înghețat în Transnistria, eurodeputatul a răspuns: ”Nu e un lucru simplu și nu va fi un parcurs ușor și rapid, tocmai pentru că sunt foarte multe lucruri de rezolvat, nu doar din perspectiva aceasta geopolitică și a arhitecturii de securitate, dar și pentru că pe toate celelalte criterii de la Copenhaga, începând cu convergența economică și pe toate celelalte capitole de aliniere, cele trei state au foarte mult de lucru, pentru a ajunge la stadiul de pregătire necesar pentru aderarea la UE. Nimeni nu-și dorește și sunt convins că nici măcar cele trei state să trecem printr-un proces pe care să-l grăbim artificial, pentru a ajunge apoi să descoperim că sunt chestiuni fundamentale care nu sunt rezolvate. Pe partea cealaltă, noi, europenii, pe partea Uniunii, am spus întotdeauna că e important ca atunci când un nou stat candidat va ajunge să adere la Uniune și noi, Uniunea, trebuie să fim pregătiți pentru o astfel de absorbție, prin metodele de decizie și prin arhitectura noastră internă, știm foarte bine că au fost probleme de coeziune decizională politică în Uniune, în Consiliu, în ultimii ani, nu doar pe chestiunea legată de migrație, dar și pe alte chestiuni, pe statul de drept, deci sunt chestiuni de bucătărie internă, pe care trebuie și noi să le rezolvăm (...). Deci de ambele părți sunt lucruri de făcut, pentru a ajunge în punctul în care acea convergență să fie maximă și să ne permită o aderare cât se poate de lină”.

 
Dragoș Tudorache, despre cererea de aderare a Republicii Moldova la UE