Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regimul Putin atacă ce a mai rămas din presa care nu i se supune

radio_rusia.png

Un polițist intră în sediul postului de radio Ekho Moskvy, octombrie 2017
Sursa imaginii: 
Vasily MAXIMOV AFP via France24

Desființarea unui post de radio renumit, cu o lungă istorie, și a unui canal de televiziune online a sunt ultimele lovituri ale regimului Putin la adresa presei independente din Rusia, care consideră că odată cu invadarea Ucrainei, apare un ,,al doilea front’’ ce o vizeză, transmite agenția AFP citată de France24.

Acuzate printre altele de răspândirea ,,îndemnurilor extremiste și violente’’, postul de radio Ekho Moskvy și canalul de televiziune Dojd au primit ordin din partea autorităților ruse să înceteze emisia. În discuție este refuzul lor de a rămâne pe linia oficială conform căreia războiul din Ucraina este o "operațiune militară" destinată să protejeze Rusia de amenințarea Occidentului și pe ruși de un potențial "genocid".

În paralel, marea putere pregătește întărirea arsenalului său represiv. Un proiect de lege, care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea oricărei știri false despre armata rusă, este analizat vineri în Duma de stat în timpul unei ,,ședinte speciale’’, a declarat parlamentarul Sergueï Boïarski pentru TASS.

Parchetul general a reamintit sâmbătă că ,,oferirea unui ajutor financiar, logistic, de consultare sau de orice alt tip’’ către o organizație sau către un stat străin pentru ,,activitățile lor ce atentează la siguranța Rusiei’’ s-ar considera drept un act de ,,înaltă trădare’’ pentru care s-ar putea primi până la 20 de ani de închisoare.

Sunt texte cu formulări vagi ce permit extinderea ariei lor de aplicabilitate.

,,Șapă de plumb’’

,,În Rusia, există suficiente legi ce permit condamnarea unui jurnalist pentru orice motiv. Și tot atâtea mijloace de a elimina un mijloc media’’, a afirmat Galina Timtchenko, directoare a Meduza, un site de știri online cu sediul în Letonia, la Riga.

Mai mult, ,,cenzura este deja instaurată’’, explică aceasta, în urma interdicției impuse sâmbătă ce prevede ca în presă să nu mai fie folosiți termenii ,,invazie’’, ,,ofensivă’’ sau ,,declarație de război’’, cât și interdicția de a mai aminti civilii uciși din cauza armatei ruse.

Cu toate acestea, miercuri, Meduza își întâmpină cititorii cu cuvântul ,,război’’ scris cu majuscule. ”În orice caz, (Roskomnadzo, jandarmul sectorului) ne va deconecta curând”, conform unei declarații anonime a unui jurnalist al site-ului.

,,Și alte mijloace media vor fi de asemenea blocate în curând”, confirmă Lev Ponomarev, respectat apărător al drepturilor omului, deja interogat pentru că a militat împotriva războiului, precum alți mii de ruși care au protestat în toată țara.

Este o ,,șapă de plumb ce se prăbușește’’ a declarat pentru AFP Jeanne Cavelier, responsabilul din Rusia pentru ONG-ul Reporteri fără frontiere.

În afară de Ekho Moskvy și Dojd, cel puțin 6 publicații ruse au fost blocate de Roskomnadzor de când a început invadarea Ucrainei, pe data de 24 februarie, susține aceasta.

Autoritatea de reglementare în domeniul mass-media a interzis miercuri seară și site-ul de știri în limba rusă The Village.

Nicio publicație independentă nu va fi cruțată, nici măcar Novaïa Gazeta, al cărei redactor-șef, Dmitri Mouratov, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021, a afirmat doamna Cavelier. ,,Vor fi restricționați de la o zi la alta’’, precum toate celelalte publicații ce ar refuza să se conformeze.

În a doua zi de la instaurarea interdicției pentru Dojd, redactorul-șef Tikhon Dziadko a anunțat pe Telegram că ar fi fugit din Rusia, împreună cu unii dintre colegii săi ce s-ar fi aflat în pericol.

Internetul, un spațiu liber

,,Războiul împotriva publicațiilor’’ reprezintă ,,cel de-al doilea front’’ al invadării Ucrainei estimează doamna Timtchenko. M.Ponomarev adaugă motivul- întrucât ,,Kremlinul se teme să fie înfrânt în acest război al informațiilor’’.

Din perspectiva publicațiilor de stat, depunem un efort mult mai mare, de exemplu în cazul emisiunii difuzate duminică, în care Dmitri Kisselev, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, proclama, în timp ce prezenta forțele nucleare ale Rusiei: ,,La ce e bun să trăim într-o lume în care Rusia nu mai există?’’.

,,Este ca și cum ne-am întoarce în vremea sovietică, doar că acum diferența e reprezentată de existența internetului ce rămâne un spațiu liber’’, subliniază doamna Cavelier, care se așteaptă la o întrerupere a site-urilor și la arestări în rândul jurnaliștilor.

Alexeï Moukhine, director al Centrului de informații politice, susținător al Kremlinului, evidențiază că ,,cenzura este pur și simplu imposibil de aplicat în era internetului’’ și neagă orice atac la adresa publicațiilor respectabile.

În schimb, conform concepției sale, marea putere face față ,,unor opozanți politici nebuni care participă la războiul informațiilor, răspândesc propaganda ucraineană și generează panică’’.

Pentru doamna Tiimtchenko, directoare la Meduza, finalul acestei bătălii nu poate fi pus sub semnul îndoielii. ,,Consider că scopul final (al președintelui rus Vladimir Putin) este de a rămâne înconjurat doar de adepții săi. Ceilalți vor fi forțați să fugă sau vor fi eliminați”.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24