Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blinken, la Chișinău:”Sprijinim în mod ferm suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de neutralitate al R.Moldova”

blinken_chisinau.jpg

Sursa imaginii: 
Ambasada SUA în R.Moldova

”Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială și statutul de neutralitate al R.Moldova, garantat de Constituție. Ați văzut răspunsul pe care l-am avut noi, mobilizând comunitatea internațională împotriva agresiunii ruse. Oriunde și oricând această agresiune se va repeta, vom face același lucru”. Declarația îi aparține secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Chișinău. 

”Aș prefera să fiu aici în alte circumstanțe. În cei 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu R.Moldova, nu ne-am confruntat niciodată cu un moment atât de urgent cu provocările de astăzi. Războiul neprovocat și nejustificat pe care Federația Rusă îl poartă împotriva Ucrainei, a declanșat o criză umanitară care are un impact enorm în zona, deja și în R.Moldova. Până acum, peste 240 de mii de ucraineni au traversat frontiera cu R.Moldova pentru a-și salva viața. Sunt în special femei, copii și va crește numărul lor. R.Moldova merită gratitudinea comunității internaționale pentru primirea și siguranța care au oferit-o”, declară la Chișinău Antony Blinken.

SUA vor face tot ce e posibil pentru a ajuta Moldova cu asistență. ”Administrația Biden a cerut Congresului să aprobe un fond de 2,75 mlrd de dolari pentru asistența umanitară, pentru nevoile comunităților oamenilor din Ucraina sau acelor țări care ajută la gestionarea acestor crize. Comunitatea internațională are această răspundere de a ajuta Moldova să-și gestioneze acest impact al războiului și vom transmite acest mesaj și în alte organizații internaționale”, a mai spus oficialul american.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA vor acorda 18 mln dolari pentru consolidarea sectorului energetic.

În ceea ce privește cererea de aderare a R.Moldova la UE, oficialul american a declarat că SUA sprijină aspirațiile europene ale R.Moldova.

”Moldova este un exemplu puternic care se dovedește a fi la înălțime”.

De partea sa, președintele Maia Sandu a declarat că R.Moldova are nevoie de susținerea și sprijinul comunității internaționale pentru a face față crizei refugiaților.”Criza refugiaților pune presiune foarte mare pe economie. Este de datoria noastră morală să-i ajutăm pe toți, dar avem nevoie de susținere”.

Referindu-se la situația din stânga Nistrului, Maia Sandu a precizat că autoritățile urmăresc situația din Transnistria. ”Este un subiect de vulnerabilitate. Pe teritoriul R.Moldova se află trupe ruse. Nu avem informații ca aceste trupe sa fie implicate în războiul din Ucraina”.

Să spunem că, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken efectuează vizita în cadrul unui turneu european în șase țări - Belgia, Polonia, Moldova, Letonia, Lituania și Estonia. Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, ”călătoria continuă consultările ample și coordonarea cu aliații NATO și partenerii europeni cu privire la premeditarea continuă a Federației Ruse, război neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei”.

După R.Moldova, Antoney Blinken va merge în Lituania pentru a se întâlni cu președintele Gitanas Nauseda, prim-ministrul Ingrida Simonyte și ministrul de Externe Gabrielius Landsbergis. Pe 7 martie, Antony Blinken va ajunge la Riga, Letonia, pentru a se întâlni cu președintele Egils Levits, prim-ministrul Krisjanis Karins și ministrul de Externe Edgars Rinkevics. 

Oficialul american va merge la Tallinn, Estonia, pe 8 martie, unde va avea întrevederi cu președintele Alar Karis, prim-ministrul Kaja Kallas și ministrul de Externe Eva-Maria Liimets. În toate cele trei întâlniri din țările baltice, el va discuta despre eforturile comune de sprijinire a Ucrainei, de a întări descurajarea și apărarea NATO, de a promova democrația și drepturile omului și de a urmări o cooperare economică și energetică mai profundă cu aliații noștri baltici.