Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezinformarea ia amploare în R.Moldova. Zece falsuri demontate de autorități, în contextul războiului din Ucraina

În R.Moldova, s-au întețit cazurile de manipulare a informației și de distribuire a falsurilor în contextul războiului din Ucraina. S-au activizat foarte mulți trolli care distribuie informații false, mesaje de ură și care incită la violență, război, în Moldova. Sunt și cetățeni cu profiluri reale, care fac același lucru. Autoritățile moldovene încearcă să facă față avalanșei de falsuri apărute în mediul online. Spre exemplu, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a infirmat duminică lansarea de rachete deasupra aeroportului din Vinița de pe teritoriul transnistrean pe teritoriul Ucrainei. Un alt fals apărut pe Twitter - misiunile diplomatice ar fi evacuate din R.Moldova. Ambasadorii țărilor UE au venit cu o reacție promptă, negând această informație. Între timp, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat luni că a blocat un alt site care distribuie fake-uri.  

Atenție, fals! Misiunile diplomatice nu sunt evacuate din Republica Moldova.”Ambasadele continuă să lucreze în strânsă cooperare cu autoritățile pentru a ajuta refugiații care sosesc în țară urmare a războiului din Ucraina. În același timp, numeroși diplomați acreditați în țara vecină își găsesc în aceste zile refugiu în Chișinău, la fel ca și misiunea civilă a OSCE. Este reacția Guvernului R.Moldova la unul dintre recentele fakeuri, distribuite în mediul online.

În susținerea poziției autorităților au venit chiar Ambasadorii UE, acreditați la Chișinău. Ei au negat zvonurile că ar fi evacuați de la Chișinău. Într-un clip video, cei 13 ambasadorii au spus în limba română că ”echipa Europa reprezintă o Europă puternică și încrezătoare”.  

Ambasadorul României în R.Moldova: ”Este important să ne păstrăm luciditate și să nu contribuim la sporirea stării de frică și a panicii”

Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, a atenționat pe pagina sa de Facebook că în această perioadă, cel mai dificil este să nu cădem pradă dezinformărilor și știrilor false. ”Mai mult, este important să ne păstrăm luciditate și să nu contribuim - direct sau indirect, cu bună credință sau nu, pe post de troli plătiți, sau doar de idioți utili, nici măcar nu mai contează - la sporirea stării de frică și a panicii. Nu întâmplător, Guvernele statelor democratice vă sfătuiesc să vă informați doar din surse oficiale”. ”Am primit câteva telefoane de la prieteni din România, îngrijorați de implicarea în război a Republicii Moldova/ regiunea din stânga Nistrului. Firesc, am dezmințit. Ministerul Apărării al R. Moldova neagă informația lansată de militarii ucraineni, precum că rachetele care au lovit aeroportul din Vinița ar fi fost lansate din regiunea transnistreană”, a menționat ambasadorul României la Chișinău.

Potrivit lui Daniel Ioniță, cetățenii și Guvernul Republicii Moldova au dat deja dovada de solidaritate și empatie exemplare, prin preluarea unui număr impresionant de refugiați. ”În această perioadă, mai trebuie însă și să dezmintă tot soiul de bazaconii care circulă pe rețelele sociale”. ”E o certitudine: România și Uniunea Europeană sunt alături de autoritățile și cetățenii Republicii Moldova, în această perioadă dificilă. Nu ne retragem ambasadele, din contra ne consolidăm și ne întărim personalul și resursele pentru a depăși această situație de criză umanitară, fără precedent în regiunea noastră”.

”Romania a donat deja 17 tone de asistență umanitara (alimente, produse de prima necesitate) în Republica Moldova, în folosul unor primării și centre care au primit refugiați din Ucraina. Alte ajutoare vor urma (produse petroliere, benzina, motorina, păcura în cantități impresionante). Haideți să dăm dovadă în continuare de umanitate și să ne păstrăm calmul și luciditatea. Adevărul este de partea noastră”, a punctat diplomatul român, Daniel Ioniță.

”Moldova este o țară neutră și nu se va implica militar în război”, prevederi legale

Printre falsurile care au circulat în ultima perioadă dar au fost combătute e și cel despre faptul că ”Moldova va fi implicată în războiul din Ucraina sau va fi atacată”. Potrivit Constituției, R.Moldova este o țară neutră și asta înseamnă că nu se va implica militar în război. În Moldova nu există stare de asediu și nu s-a dat ordin de mobilizare. Moldova se implică umanitar prin ajutorarea ucrainenilor care fug de război. Peste 80.000 de refugiați sunt adăpostiți acum în Republica Moldova (aproape 3% din populație).

Un alt fake: ”Bărbații nu au voie să părăsească țara”. Autoritățile susțin că de fapt bărbații din Republica Moldova pot traversa frontiera fără nicio restricție. ”Informațiile care afirmă contrariul sunt false și au scopul de a genera panică și incertitudine în rândul populației din țara noastră”.

Una dintre minciunile distribuite la greu face trimitere la ”intenția regiunii transnistrene de a-și declara independența și aceasta duce la tensionarea situației și crește riscul de conflict”. Guvernarea de la Chișinău precizează că astfel de declarații din partea așa-ziselor autorități din regiunea transnistreană au mai fost făcute și în trecut după ce Moldova semna documente importante cu UE, cum ar fi Acordul de Asociere Moldova-UE. Chișinăul rămâne în continuare deschis pentru un dialog constructiv în toate formatele de negocieri existente și, totodată, hotărât să soluționeze toate problemele doar pe calea dialogului. Regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor facilități și programe de asistență oferite de UE și aceste programe urmează să crească în amploare și beneficii pentru toți locuitorii țării.

”Există puțină valută în țară”, un alt fals deconspirat. Banca Națională a Moldovei informează că Băncile din Republica Moldova funcționează în regim de lucru stabil. De asemenea, țara noastră are suficiente rezerve valutare care pot fi utilizate în eventuale situații de criză pentru asigurarea stabilității financiare.

Un alt fals, combătut de autorități este cel legat de ”nivelul radiațiilor din țară este la un nivel alarmant”. Potrivit datelor Ministerului Mediului, ”nivelul dozelor de radiații gamma este același comparativ cu perioadele dinaintea de războiului declanșat în Ucraina”

Unii moldoveni s-au alarmat și când au aflat că ”există deficit de carburanți pe piață”. O altă știre falsă. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a precizat că în prezent, importurile în Republica Moldova se realizează în volume comparabile cu cele medii pentru perioada de pana la declanșarea crizei din Ucraina. Stocurile de benzină, motorină și gaz lichefiat deținute de companiile petroliere importatoare sunt la un nivel suficient pentru a satisface cererea existentă. Autoritățile monitorizează zilnic situația pe piața carburanților.

Guvernarea de la Chișinău îndeamnă cetățenii să se informeze din surse oficiale și credibile.

SIS a blocat încă un site care publică știri false despre războiul din Ucraina

Între timp, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat luni că a blocat încă un site care publică știri false despre războiul din Ucraina. Este vorba despre portalul www.rta.md. Potrivit SIS, ”acest site publică pe teritoriul Republicii Moldova materiale, reflectând opinii orientate spre justificarea războiului, precum și împotriva integrității teritoriale și al statutului de neutralitate al țării”. De la începutul războiului din Ucraina, SIS a blocat încă trei portaluri: www.sputnik.md si www.gagauznews.md si ehomd.info.

SIS reiterează apelul public către sursele de informare în masă ”în vederea prevenirii diseminării și eliminării imediate a articolelor/informațiilor false și a celor ce conțin limbaj care incită la ură și/sau violență”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre dezinformarea care ia amploare în R.Moldova, în contextul războiului din Ucraina