
Politică
Occidentalii trimit arme în Ucraina riscând să intre în conflict cu Rusia (The New York Times)
2022-02-18t112047z_2102161058_rc2ams95eh7e_rtrmadp_3_ukraine-crisis-drills.jpg

Olandezii trimit lansatoare de rachete pentru apărarea spațiului aerian. Estonienii trimit rachete antitanc de tip Javelin. Polonezii și letonii trimit rachete sol-aer de tip Stinger. Cehii trimit tunuri, puști cu lunetă, revolvere și muniție.
Până și țări anterior declarate neutre, precum Suedia și Finlanda, trimit armament. Germania, multă vreme ‚alergică’ la ideea trimiterii de arme în zone de conflict, trimite lansatoare portabile de rachete de tip Stinger, precum și alte lansatoare de același gen.
The New York Times apreciază însă că nu este sigur dacă armamentul european ajunge în Ucraina la timp pentru a putea schimba situația.
Dar indiferent cât de mândru s-ar arăta Bruxelles-ul de eforturile depuse, e vorba despre o strategie care riscă să extindă războiul și să primească o eventuală ripostă din partea lui Putin. În definitiv, graba cu care Ucraina primește armament letal din Polonia, o țară membră a NATO, va duce la moartea soldaților ruși.
Putin s-ar putea considera în pericol
Putin consideră deja că NATO este hotărât să amenințe sau chiar să distrugă Rusia prin sprijinul acordat Ucrainei, după cum a tot repetat-o într-o serie de discursuri recente, deși tocmai el a ridicat gradul de alertă nucleară al propriilor forțe ca să avertizeze astfel Europa și Statele Unite.
Războaiele mondiale au izbucnit chiar și din cauza unor conflicte mai mici, iar amenințarea războiului la adresa aliaților NATO implică totodată pericolul ca ea să atragă și alte țări în diverse moduri, neașteptate.
Dar, cel puțin deocamdată, luptele se dau în Ucraina și, deși NATO și Uniunea Europeană au spus clar că soldații lor nu vor lupta împotriva Rusiei, ei sunt activ implicați în a-i ajuta pe ucraineni să se apere.
Francezii afirmă că militari din UE încearcă să coordoneze operațiunea. Marea Britanie și Statele Unite fac și ele același lucru, stabilind un for deliberat neutru, numit Centrul de Coordonare al Donatorilor Internaționali. Este greu de crezut că Putin s-ar lăsa păcălit de această titulatură.
Fondul european folosit pentru achiziționarea armamentului se numește Fondul European pentru Pace. A fost înființat în urmă cu doi ani și este menit, cel puțin la nivel declarativ, să prevină conflicte și să întărească securitatea internațională. În bugetul pe șapte ani din perioada 2021 – 2027, acest fond este de 5,7 miliarde euro – aproximativ $6,4 miliarde. Dacă Ucraina necesită mai mulți bani, asta se poate rezolva, după cum a declarat un oficial din UE.
Potrivit surselor NATO, Belgia, Canada, Republica Cehă, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie și Statele Unite au trimis deja sau doar au aprobat mari livrări de armament destinat Ucrainei, precum și milioane de dolari, iar alte șase membre asigură ajutoare umanitare și primesc refugiați.
Răspuns prompt din partea NATO
Numai Statele Unite separat au trimis încă 15.000 de militari în Europa – dintre care 5.000 în Polonia, 1.000 în România și 1.000 în țările baltice - angajându-se să mai trimită încă 12.000 de oameni, dacă va fi necesar.
De asemenea, a mai trimis în România, Polonia și în țările baltice un număr suplimentar de avioane de război și elicoptere de atac.
Ca un alt exemplu al rapidității eforturilor NATO de a-și întări frontierele estice, Franța a trimis o primă tranșă de militari în România, care vor coordona un nou batalion al NATO din această țară, și a oferit Poloniei avioane de război Rafale.
Italia a trimis în România opt avioane de război și a pus în stare de alertă 34.000 de militari, iar olandezii au trimis 100 de soldați în Lituania și 125 în România, punând totodată la dispoziția NATO opt avioane de război.
Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică, urmând să trimită în Lituania 200 de soldați și patru avioane, iar altele vor ajunge în Polonia pentru a sprijini misiunile NATO de control al spațiului aerian. La rândul ei, Spania a trimis patru avioane în Bulgaria și o serie de nave în sprijinul patrulelor maritime din zonă.
Această listă nu e nici pe departe completă, dar oferă o imagine a seriozității cu care NATO privește pericolul unei agresiuni rusești mai extinse sau al izbucnirii unui război pe teritoriul NATO, scrie ziarul american, preluat de RADOR.