Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, se poate negocia cu Vladimir Putin?

masa_putin.png

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron la Kremlin, 7 februarie 2022
Sursa imaginii: 
kremlin.ru via AFP via France24

Războiul și discuțiile politice din jurul acestuia par a urma cursul unei melodii deja cunoscute. În timp ce bombele și rachetele cad fără încetare pe teritoriul Ucrainei, se organizează runde de negocieri între partea rusă și cea ucraineană, care nu aduc rezultate. Cel mult, se convine asupra unor culoare umanitare, nici acelea respectate.

Jocul Rusiei este deja cât se poate de transparent: în timp ce continuă să bombardeze ținte civile și să răspândească teroarea, merge la negocieri, dând impresia că este gata să înceteze ostilitățile doar că – ce să vezi...- partea ucraineană refuză condițiile păcii.

Dar care sunt condițiile puse de Kremlin? Pentru negocierile de luni, Rusia a cerut Ucrainei să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia și a înscrie principiul neapartenenței la NATO şi, de asemenea, să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Luhansk.

Din start, condițiile sunt inacceptabile.

Dintre toate, singura care ar putea fi, eventual, pusă în discuție, ar fi cea referitoare la abandonarea de către Ucraina a proiectului de aderare la NATO. Doar că acest curs către Alianța Atlantică este înscris în Constituția țării și doar poporul ucrainean ar putea lua o decizie, însă în niciun caz cu pistolul la tâmplă. Discuția s-ar putea deschide doar în condiții de pace, nu de război.

Vin apoi cererile de recunoaștere a anexării Crimeei și a independenței republicilor separatiste Donețk și Luhansk. Nu ar fi oare un preț greu, dar până la urmă, plătibil, pentru asigurarea păcii? Poate că vor fi unii tentați să creadă acest lucru – în definitiv, sunt regiuni controlate oricum de Rusia.

Ei bine, nici aceste condiții nu pot fi acceptate.

Mai întâi de toate, niciun președinte nu-și poate pune semnătura pe un asemenea act. El a jurat să apere independența și integritatea țării.

În aceste zile, ucrainenii din orașele ocupate de ruși protestează în fața blindatelor, cu mâinile goale. Ei nu se tem nici de gloanțele trase de soldații ruși, pentru a-i intimida. Acești oameni nu i-ar putea ierta niciodată unui președinte cedarea unei părți din teritoriu, ar vedea aceasta ca pe o trădare – ceea ce și este.

Apoi, o cedare de tipul celei cerute de Rusia este inacceptabilă și dintr-o perspectivă mai largă, a dreptului internațional.

Ar însemna că, de aici înainte, orice stat care deține o putere armată considerabilă și are diferende cu un vecin mai slab ar putea să-i smulgă acestuia bucăți din teritoriu, cu gândul că, în cele din urmă, acest fapt împlinit va fi recunoscut.

Dacă se va ajunge aici, o asemenea cedare nu va fi sub nicio formă un pas înspre pace. De fapt, va fi poarta către un nou război.

Și atunci, se poate negocia cu Vladimir Putin?

Aceasta este întrebarea și totodată dilema morală a Occidentului.

Vladimir Putin a promis că nu va invada Ucraina și ne-a asigurat că acumulările de trupe de la granițele vecinului său nu sunt decât niște banale exerciții. A mințit.

A afirmat apoi că așa-zisa operațiune specială, în fapt, o invazie în toată regula, ar viza doar obiective militare. O altă minciună. Atacurile îi țintesc cu precădere pe civili.

Rusia a promis deschiderea de culoare umanitare. Dar soldații săi au tras asupra civililor care încercau să scape din orașele supuse bombardamentelor.

Rusia pune acum Ucrainei condiții imposibile – și nici așa nu putem avea garanția că va respecta un eventual acord.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 8 martie 2022