Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dovezi că forțele armate ruse vizează intenționat zone locuite de civili (anchetă France24)

ucraina_civili.png

Stânga imaginii: Captură de ecran dintr-o înregistrare video făcută de un amator care arată un atac aerian asupra unei zone comerciale din orașul ucrainean Harkov la 28 februarie 2022. Multiplele explozii indică utilizarea munițiilor cu dispersie, interzise în urma încheierii Convenției internaționale din 2008. Dreapta imaginii: Partea din spate a unei rachete de fabricație rusească 9M55K înfiptă în asfaltul străzii într-o zonă rezidențială la sud-vest de zona comercială din Harkov.
Sursa imaginii: 
© Rob Lee / France24

În data de 28 februarie 2022, la Harkov, armata rusă a bombardat mai multe zone civile folosind muniții cu dispersie. Aceasta este concluzia unei anchete realizate de redacția Les Observateurs a postului francez France24, pe baza analizei imaginilor din satelit și a filmărilor realizate de amatori.

Harkov, al doilea cel mai populat oraș din Ucraina, a fost ținta  atacurilor cu muniții cu dispersie, interzise de Convenția din 2008 privind munițiile cu dispersie.

Aceste arme pot lovi simultan mai multe ținte de pe o suprafață mare, cu multiple „ mici ”explozii. Atunci când o rachetă de acest tip este lansată, containerul său se deschide în partea din față pentru a lansa mai multe bombe „ mici”,  în timp ce partea din spate a proiectilului își continuă traiectoria înainte de a se prăbuși.

Rachetă 9M55K de fabricație rusească. Cu galben, partea care conține submunițiile. Sursa imaginii: Serviciul de cercetare în domeniul armamentului (ARES)

Racheta prezentată mai sus, un 9M55K, este tras de un dispozitiv numit Smerch, care poate lansa douăsprezece rachete deodată.

În ziua de 28 februarie mai multe fragmente de astfel de rachete au fost văzute căzând în zone civile, așa cum se observă în videoclipul prezentat aici https://t.co/IcpPn6IvJM pic.twitter.com/tgeJtiV1MK, unde se vede o rachetă înfiptă în mijlocul străzii Vasylia Stusa (locația exactă 50°00'12.1 "N, 36°19'58.7 "E).

Nu am reușit să identificăm clar modelul de rachetă din videoclipul de mai sus, deoarece acesta este filmat de la o distanță de câțiva zeci de metri, iar detaliile nu sunt vizibile.

Un alt proiectil a căzut în aceeași zi, la câțiva metri mai departe, pe strada Hvardiitsiv-Shyronintsiv (locația exactă 50°00'12.7 "N, 36°19'50.7 "E). Videoclipul poate fi accesat aici  https://t.co/j5l2maWeYj pic.twitter.com/q96c1f74e5 De data aceasta, partea din spate a rachetei pare a fi un 9M55K, un model conceput pentru a transporta muniții cu dispersie. Cele trei sloturi din partea din spate a dispozitivului, la nivelul aripioarelor, corespund modelului prezentat mai sus.

Scenele care par să arate utilizarea bombelor cu dispersie au fost filmate de locuitorii ucraineni. În videoclipul prezentat aici https://t.co/fitcfyuNDr pic.twitter.com/Xd9XubbhuL, se poate vedea un depozit situat în mijlocul mai multor locuințe civile, care este bombardat.

Curtea Penală Internațională a anunțat, pe 2 martie, că a lansat o anchetă privind posibile crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina. Intervievat de France 24, Karim Khan, procurorul CPI, explică faptul că este „ foarte clar că utilizarea de arme cu rază largă de acțiune în zone populate, poate duce la responsabilități penale”.

Convenția privind munițiile cu dispersie (2008) interzice orice utilizare a acestei categorii de arme și a fost semnată de către aproximativ 100 de țări, dar nu și de Rusia, Statele Unite sau China.

I-am arătat imaginile filmate la Harkov pe 28 februarie lui Alan Barlow, șeful unității tehnice a organizației Conflict Armament Research (CAR). Referitor la al doilea videoclip „ Acesta arată clar o serie de explozii mici în imediata apropiere una de alta, aș spune  că acesta este rezultatul unei lovituri cu bombă cu dispersie. Pe baza dovezilor din videoclipul 2, aș spune că este vorba de o lovitură cu muniție cu dispersie ”, spune el.

Am autentificat o altă înregistrare video care prezintă același loc țintă, dintr-un unghi diferit, aici  pic.twitter.com/fWziQnxRqn.

 

Toate dovezile arată spre Rusia

Am încercat apoi să aflăm de unde au venit tirurile. Am geo-localizat videoclipul 2 care arată exploziile de la depozit și videoclipul 1 care arată spatele unui proiectil pe strada Vasilya Stusa. Apoi le-am plasat pe o hartă și am trasat o linie dreaptă între cele două puncte, plasând spatele proiectilului la capătul acesteia: aceasta se îndreaptă spre teritoriul rusesc, la 30 km distanță.

Traiectoria recreată de echipa noastră, luând în considerare punctul de impact al rachetei și locul loviturii. Google Earth Pro

Michael Sheldon, cercetător la DFRLab al Atlantic Council's DFRLab, a ajuns la aceeași concluzie în ceea ce privește cele două videoclipuri (Video 1 aici și Video 2 acolo) pe care le-am analizat.

El a trasat apoi o altă linie dreaptă, analizând înregistrările video ale unei alte lovituri care a vizat orașul Harkov în aceeași zi. El a constatat că cele două linii se intersectau într-un punct situat la 40 km nord-est de oraș, la 8 km în interiorul zonei ocupate de ruși. În cele din urmă, cercetătorul a obținut o imagine din satelit a zonei în care cele două traiectorii s-au intersectat. Într-o imagine datată în 27 februarie 2022 (cu o zi înainte de bombardarea cu rachete a Harkovului), vehiculele rusești sunt grupate și trag în direcția orașului. Fumul provenit de la rachete este vizibil în această imagine din satelit. Aici  pic.twitter.com/HxMI8rDDAx

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch a investigat separat, de asemenea, aceste incidente. Aceasta se referă la utilizarea munițiilor cu dispersie 9M55K în Harkov, la 28 februarie, care au ucis cel puțin nouă civili. Amnesty International, la rândul său, a anunțat același număr de decese și a anunțat că va lansa o anchetă independentă.

Munițiile cu dispersie, folosite în Ucraina încă din 2014

Media independentă Bellingcat, specializată în surse deschise, a documentat, de asemenea, utilizarea bombelor cu dispersie în Ucraina începând cu 25 februarie.

Aceasta nu este prima dată când Ucraina este ținta munițiilor cu dispersie. De la începutul războiului din Donbass, în 2014, Human Rights Watch a semnalat utilizarea acestora.

 

Traducere de Nadina Vrabii după articolul France24