Ce s-a întâmplat în Insula Șerpilor pe 24 februarie a.c. ? (France24)

insula_serpilor1.jpg

Insula Șerpilor - Captură de ecran din materialul video care înregistrează schimbul de replici dintre polițiștii de frontieră ucraineni și armata rusă.
Sursa imaginii: 
Twitter / @OneNationCon via France24

Pe data de 24 februarie, guvernul ucrainean anunța moartea a 13 polițiști de frontieră pe Insula Șerpilor, din Marea Neagră, în urma unui bombardament rus. Difuzată de către autoritățile ucrainene, o înregistrare audio menită să ilustreze ultimul schimb de replici dintre ruși și ucraineni a devenit virală și a stârnit un val de emoții. Patru zile mai târziu, polițiștii de frontieră au fost declarați ca fiind în viață. O declarație prea pripită? Minciună deliberată? France 24 încearcă să elucideze misterul.

În data de 24 februarie, un consilier al ministrului de Interne din Ucraina declara că 13 polițiști de frontieră au fost uciși în urma atacurilor armatei ruse. La scurt timp după, a publicat pe Telegram o înregistrare audio a unui mesaj pe care soldații ucraineni l-ar fi adresat militarilor ruși cu puțin înaintea bombardamentului din Insula Șerpilor: ,,Navă de război rusească, lasă-ne în pace !’’se aude pe înregistrarea care a devenit virală pe rețelele de socializare și care a fost distribuită în presa internațională.

Preluarea pe Twitter a înregistrării audio publicate de consilierul Anton Herashchenko pe Telegram aici: pic.twitter.com/DGtDR9IASy

În aceeași zi, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat într-un comunicat de presă pierderea acestei mici insule din Marea Neagră și decesul tuturor polițiștilor de frontieră ce se aflau acolo. ,,Nu au abandonat lupta. Toți vor primi postum titlul de Eroi ai Ucrainei’’ afirmă comunicatul. Anunțul a stârnit un val de emoție în Ucraina și mai peste tot în lume.

Însă, patru zile mai târziu, pe 28 februarie, Marina și Forțele Armate ucrainene și-au retras declarația și ne-au asigurat că soldații sunt în viață: ,,Frații noștri sunt în viață, sunt bine!’’

Rusia, pe de altă parte, anunțase încă din data de 25 februarie că polițiștii de frontieră erau vii. Un comunicat al agenției oficiale de presă Tass a anunțat în acea zi că 82 de soldați ucraineni se aflau pe Insula Șerpilor și că aceștia s-au predat armatei ruse, care i-a transferat la Sevastopol, în Crimeea. De asemenea, în comunicat se precizează că soldații vor fi redați familiilor lor după ce vor semna un refuz de a participa la ostilități.

În plus, presa și Ministerul Apărării din Rusia au transmis în data de 26 februarie un videoclip ce arăta sosirea soldaților în portul din Sebastopol, din Crimeea.

Videoclipul poate fi accesat aici https://t.co/Dv9gOJsMjn pic.twitter.com/Kawd4yX4z7

Un videoclip ce arăta soldați aliniați în fața unei nave ruse a circulat intens în aceeași perioadă. Acesta poate fi găsit în articolul publicat de publicația rusă Izvestia, pe 26 februarie aici https://iz.ru/1297305/2022-02-26/bolee-80-sdavshikhsia-voennosluzhashchikh-ukrainy-dostavleny-v-sevastopol-s-ostrova-zmeinyi

Locul de desfășurare a scenei este portul Sevastopol, Crimeea, menționează articolul. Pe uniforma acestora, putem observa drapelul ucrainean (la minutele 02':04" și 02':12) sau stema Ucrainei recognoscibilă datorită formei sale de trident, sau Tryzub, la minutul 02':12")

Pe rețelele sociale, atât președintele Volodymyr Zelensk, cât și guvernul său au fost acuzați că au mințit pentru a susține propaganda ucraineană.

Bărbatul din videoclip poartă pe umărul stâng un însemn al armatei ucrainene. A fost întrebat, în limba rusă, dacă a intrat în contact cu nava rusă, iar acesta a răspuns în ucraineană că nimeni nu a intrat în contact cu nava. Legenda pozei indică în rusă: ,,Este o născocire a propagandei ucrainene, care și-a îngropat soldații din prima zi a operațiunii speciale’’.

Astăzi, presa din Ucraina și cea din Rusia s-au pus de acord asupra faptului că soldații ucraineni sunt în viață. Totuși, există câteva aspecte încă neclare, mai ales în ceea ce privește numărul de soldați ucraineni care erau pe insulă și autenticitatea sau lipsa autenticității înregistrării audio difuzate de autoritățile ucrainene.

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu