Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se pregătește amnistierea plagiatorilor? Emilia Șercan explică de ce avem atât de mulți ”doctori”

Se pregateste amnistiere plagiatori Emilia Sercan.jpg

Emilia Șercan: O parte a clasei politice este extrem de determinată să salveze plagiatorii
Emilia Șercan: O parte a clasei politice este extrem de determinată să salveze plagiatorii
Sursa imaginii: 
Facebook

Persoanele care au plagiat în lucrarea de doctorat înainte de 2011 ar putea fi amnistiate. Un amendament în acest sens a fost depus în Parlament la un proiect inițiat de un deputat de la minoritățile naționale, potrivit USR. Deocamdată nu s-a ajuns la vot și nici nu este clar dacă propunerea va trece de cele două Camere.

Există o intenție clară de a-i albi pe cei care au comis un plagiat înainte de 2011, spune la RFI jurnalista de investigații de la PressOne Emilia Șercan, cea care a dezvăluit de-a lungul anilor zeci de cazuri de furt intelectual, mai ales în rândul demnitarilor cu doctorat: ”Acest episod îmi spune faptul că o parte a clasei politice este extrem de determinată să salveze plagiatorii și asta arată că pe de o parte, avem plagiatori cu nume importante care au susținut tezele de doctorat înainte de 2011, iar de partea cealaltă, avem un număr foarte mare de persoane care au plagiat și care trebuie să fie salvate prin această posibilă amnistiere printr-un amendament introdus în legea educației”.

De ce avem atât de mulți ”doctori” în România? ”Sunt mai multe explicații pentru care foarte multe persoane fără nici o legătură cu mediul academic și cu cercetarea științifică și-au dorit să obțină titlul de doctor. În primul rând, pentru o legitimare intelectuală. Multe persoane din politică au înțeles că dacă dețin un titlu de doctor, au mult mai ușor șansa să acceadă la funcții de înaltă demnitate publică, pentru că asta s-a întâmplat în anii 90. În anii 90, mulți dintre cei care au fost miniștri sau chiar premieri ai României aparțineau mediului academic, erau fie profesori universitari, fie dețineau un titlu de doctor. Apoi, undeva pe la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000, au fost introduse tot felul de beneficii materiale în diverse legi, care au dat posibilitatea fie obținerii unor foloase de tipul, știu eu, obținerea gradului de general sau de chestor fără examen, posibilitatea de a deveni avocat de asemenea fără examen, posibilitatea să obții gradul I didactic în preuniversitar fără să dai un examen și nu în cele din urmă, un spor de 15% la salariu, care începând cu 2017 s-a transformat într-o sumă fixă de 950 de lei. Toate aceste beneficii au devenit atractive pentru multe persoane, care au înțeles că de fapt, titlul de doctor e o portiță fie pentru o funcție mai înaltă, fie pentru anumite beneficii materiale”, declară jurnalista de investigații.

 
Emilia Șercan, despre posibila amnistiere a plagiatorilor