Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sub amenințarea rusă, românii revalorizează puternic apartenența la NATO și UE (sondaj)

nato_ue.jpg

Sursa imaginii: 
Site-ul oficial NATO / nato.int

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei își arată deja primele efecte asupra percepțiilor interne. Românii valorizează tot mai mult apartenența la NATO și Uniunea Europeană. Crește, în schimb, teama față de implicarea României într-un război cu Rusia.

Primele date culese de INSCOP după izbucnirea războiului, în perioada 2-7 martie 2022, arată câteva schimbări de percepție surprinzătoare, poate nu neapărat prin direcție, ci prin rapiditatea cu care s-au produs.

După cum notează într-o postare pe rețelele sociale sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, cea mai mare surpriză este legata de percepția direcției în care merge țara.

”Deși in ultimele luni, o direcție bună era indicată de o parte tot mai mică a populației, agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastră la NATO și UE care ne protejează pacea, liniștea, viața și ce înseamnă aceasta umbrelă de securitate și dezvoltare pentru direcția corectă a țării”, scrie Remus Ștefureac.

Astfel, ponderea românilor care consideră că țara merge într-o direcție bună aproape s-a dublat. Potrivit unor date preliminare publicate pe pagina defapt.ro, procentul celor care cred că România merge într-o direcție bună a crescut de la 19,9% în februarie la 35,5% în martie.

Directorul INSCOP crede că ”tocmai comparația cu situația disperată a Ucrainei a trezit ceva în noi și a dus la perceperea mai clară de către populația României a avantajelor noastre reale. În plus, cu toții am văzut infinite dovezi de bunătate și mobilizare excepțională ale oamenilor în sprijinul refugiaților, ceea ce este posibil să fi influențat pozitiv modul în care românii își evaluează astăzi propria țară”.

Să mai spunem că, potrivit defapt.ro, 75% dintre cei chestionați consideră Rusia vinovată de conflict, doar 4% arată spre Ucraina. Peste 79% dintre respondenți sprijină sancțiunile împotriva Rusiei, doar 14% se opun. Alegătorii AUR sunt cel mai puțin tentați să blameze Rusia și se opun sancțiunilor, dar chiar și în acest eșantion majoritatea este împotriva regimului de la Moscova.

În același timp, aproape 80 % se tem mult sau foarte mult de posibilitatea ca România să intre într-un război cu Rusia.

Încrederea în președintele Iohannis a crescut într-o lună de la 18%, la 22,5%. Și încrederea în premierul Ciucă, a crescut, de la aproape 28% la puțin peste 30%, în decurs de o lună.

Ca o concluzie de etapă, rămânem deocamdată la aprecierea directorului INSCOP: ”Poate este doar o emoție de moment, iar peste câteva săptămâni vom reveni la cifrele obișnuite de pesimism cronic. Sau poate că nu este doar un blitz temporar și asistăm la un moment de inflexiune în care vom învăța cu toții să apreciem mai mult părțile bune ale României euro-atlantice. Cert este că vorbim despre un fenomen care merită studiat temeinic”.

Vom urmări, așadar, în zilele următoare cifrele sondajului INSCOP, pentru că se arată, de la bun început, foarte interesante.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica