Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioana Mihăilă: Ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor este o măsură fără cap

Ioana Mihaila Alexandru Rafila masuri.jpg

Ioana Mihăilă critică Guvernul pentru ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor
Ioana Mihăilă critică Guvernul pentru ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor
Sursa imaginii: 
Facebook/Ioana Mihăilă

Toate restricțiile legate de Covid-19 au fost ridicate brusc, însă fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili, declară la RFI fostul ministru USR al Sănătății Ioana Mihăilă. De miercuri, nu mai există nici o restricție în România. Masca nu mai e obligatorie în spațiile deschise și închise, deci nici în transportul în comun, nici la școală și nici în magazine. De asemenea, nu mai este nevoie de prezentarea certificatului Covid pentru a intra în mall-uri sau restaurante și încetează măsura organizării muncii la domiciliu.

Ioana Mihăilă critică ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor legate de pandemia de Covid-19: ”Pe de o parte, înțeleg că populația e obosită, înțeleg că există anumite sectoare care au avut de suferit în tot acest timp, mă refer mai ales la sectorul HORECA și că trebuie să relaxăm o parte din restricții. Unele puteau fi relaxate încă de o bună bucată de vreme, vorbim de exemplu de purtarea măștii în exterior, renunțarea la purtarea măștii în exterior nu ar fi presupus un risc epidemiologic foarte mare. Dar atunci când politicienii iau decizii pe baza sondajelor și atunci când ministrul Sănătății spune că nu are un răspuns concret la întrebarea de ce s-au ridicat brusc toate restricțiile, trebuie să ne punem totuși câteva întrebări, pentru că cei care vor avea de suferit sunt cei care au avut de suferit de la bun început în această pandemie și mai ales ne referim la populația vulnerabilă, ne referim la vârstnici, ne referim la persoanele care au și alte boli și care încă se infectează și care încă umplu secțiile de Terapie Intensivă destinate pacienților Covid și care încă mor, ieri am avut 100 de decese, am avut 5.400 de cazuri. Noi nu avem în momentul acesta un instrument legal, prin care să ne putem proteja de exemplu pacienții cu comorbidități, care stau în sălile de așteptare ale spitalelor, avem doar recomandări (...). Deci s-au ridicat toate restricțiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili”.

 

Fără restricții anti-COVID în România, de astăzi. Masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile închise

 

Bilanțul deceselor Covid-19, un nou record în valul cinci. Cum explică Sorin Paveliu și Adrian Marinescu?

 

Fostul ministru USR al Sănătății crede că ”e o lipsă de curaj a politicienilor români, le e frică să-și asume niște măsuri, care pentru o parte a populației sunt nepopulare, cu riscul de a afecta și de a avea în continuare un număr mare de decese”.

Ioana Mihăilă îl critică pe actualul ministru al Sănătății: ”Domnul Rafila era foarte vocal și foarte verbal în Opoziție, când susținea verbal măsuri cu impact epidemiologic, tot verbal a fost și când a venit la Ministerul Sănătății și când a evocat faptul că sănătatea și măsurile luate de experți vor fi cele care vor fi promovate la nivelul Ministerului Sănătății, iar acum este solidar cu niște măsuri luate fără cap”.

 
Ioana Mihăilă, despre ridicarea tuturor restricțiilor din 9 martie și prestația lui Alexandru Rafila