Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziar din Lituania: Nu există milă pentru adepții lui Putin

anonymous.png

Rusia a început să se plângă că trolii se unesc împotriva sa, online...
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Publicația lituaniană delfi.lt relatează despre atacurile cibernetice care l-au scos din sărite pe primarul Moscovei. „Rusia a început să se plângă că trolii se unesc împotriva sa, online. Înțelegeți? O țară care, probabil, folosește trolii pentru propaganda de la începutul internetului, acum se plânge că a fost atacată de troli. De ce se va mai plânge? Că soldații ucraineni ripostează?”, scrie un oficial al municipalității din Vilnius, citat de delfi.lt.

 „Nu există milă pentru adepții lui Putin: primarul Moscovei dă vina pe Ucraina din cauza problemelor din oraș în urma unui atac cibernetic, iar Zakharova (Maria Zakharova, șefa departamentului de presă din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe n.r.) a fost bombardată (pe rețelele sociale, n.r.) cu imagini ale masacrului din Ucraina,” scrie www.delfi.lt.

„În spațiul cibernetic rusesc, un atac online a dat deja o lovitură gravă adepților lui Putin din Rusia. Atacul a fost susținut atât de grupul global de hakeri Anonymous, cât și de cetățenii din lumea occidentală responsabili din punct de vedere social,” relatează publicația.

De asemenea, „acum câteva zile, hakerii Anonymous au dezmințit informația falsă dintr-un video în care impostori ai Anonymous amenințau că toți banii de la băncile rusești vor fi transferați în Ucraina, așa că lumea trebuie să se grăbească să retragă bani. Deși a fost un mesaj fals, acesta s-a răspândit rapid pe internet și a ajuns la populația rusă.”

„Karolis Žukauskas, reprezentant al Municipiului Vilnius, a scris despre realizările pe frontul războiului cibernetic împotriva Rusiei lui Putin și a cerut și altora să se alăture activităților e-partizanului.”

„Felicitări tuturor, ne descurcăm foarte bine. Rusia a început să se plângă că trolii se unesc împotriva sa, online. Înțelegeți? O țară putredă, care, probabil, folosește trolii pentru propaganda de la începutul internetului, acum se plânge că a fost atacată de troli. De ce se va mai plânge ? Că soldații ucraineni ripostează?” scrie Karolis Žukauskas.

Anonymous a încurajat lumea să folosească Google Maps pentru a scrie recenzii și a împărtăși imagini de la războiul din Ucraina pe paginile unor restaurante și hoteluri din Rusia. Sute de mii de recenzii și fotografii au inundat Google Maps „ca oamenii orbiți de propaganda lui Putin să poată vedea ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina și ce fel de act de terorism sângeros comite Putin”.

 

Polonia: Ostașii blestemați

Acesta este un titlu din publicația dziennikzachodni.pl, în traducere Jurnalul Occidental. Publicația scrie despre rezistența anticomunistă din Polonia căreia i-a fost dedicată o zi de comemorare în fiecare an: 1 martie.

„Ostașii blestemati sunt membri ai armatei poloneze independente subterane care, din 1944, au luptat împotriva ocupației sovietice și a regimului comunist impus de Moscova. Mișcarea subterană de după război a fost o continuare a activităților de independență din timpul ocupației germane din cel de-Al Doilea Război Mondial. Regimul i-a numit bandiți și fasciști.”

„Poveștile lor au fost schimbate, scopul pentru care au luptat a fost deformat și s-au făcut eforturi pentru a șterge acești oameni din memoria socială. În 2011, în onoarea celor care au luptat pentru patria lor, 1 martie a fost instituită în Polonia, drept Ziua Națională de Comemorare a soldaților blestemați”.

„Primii ani de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial au fost marcați de introducerea brutală a guvernării comuniste în Polonia. Zeci de mii de oameni, a căror singură vinovăție era dorința lor pentru un stat polonez liber și independent, au fost uciși. În multe procese, de exemplu, patrioții au fost condamnați la moarte pe baza unor probe fabricate, adesea fără să fi avut ocazia să-și prezinte apărarea”.

Un astfel de proces i-a fost intentat și Halinei Żurowska, o eroină a Revoltei de la Varșovia din 1944, în timpul căreia rezistența poloneză a încercat să înlăture germanii din oraș. Revolta a durat 63 de zile și a fost cel mai mare efort militar întreprins de orice mișcare de rezistență europeană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Rezistenții s-au bazat pe avansarea trupelor rusești, însă Armata Roșie nu a înaintat pentru a-i ajuta, Stalin fiind acuzat că nu a intervenit pentru ca rezistența poloneză să fie distrusă.

Halina Żurowska a fost curier în armata subterană poloneză din timpul războiului.  În august 1946, ea a fost recrutată de Ministerul de Interne de la Londra pentru a lucra în sprijinul guvernului polonez în exil.

La 29 septembrie 1948, Żurowska a fost arestată la Gdańsk, pe 8 august 1949, a fost condamnată la moarte de către tribunalul militar din Varșovia. Eroina din război a fost executată de comuniști pe 21 septembrie 1949, cu un glonț în cap.  Locul înmormântării sale rămâne necunoscut până astăzi.

 

Letonia a încetat starea de urgență impusă de Covid19

Starea de urgență din cauza Covid-19 s-a încheiat în Letonia pe 1 martie, aflăm din publicația www.lsm.lv. O serie de restricții impuse de pandemie au fost relaxate. Astfel, s-au redeschis activitățile de divertisment în interior, sălile de jocuri de noroc, cluburile de noapte și alte tipuri de activități de divertisment.

„În comert, a fost eliminată obligația de a deține certificate Covid-19, dar se menține obligativitatea de a se asigura 15 metri pătrați de spatiu comercial per vizitator.”

În restaurante, s-a anulat limitarea numărului de persoane la o masă. Consumatorii trebuie, totuși, să prezinte certificatele de vaccinare până la 1 aprilie.

La evenimentele publice, numărul maxim de participanți a crescut până la 3.000 de persoane. La evenimentele private pot participa 50 de persoane. Excepție fac nunțile, înmormântările și botezurile, unde pot participa până la 250 de persoane.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Beatrice Danielaityte, Lituania

Kristīne Gajevska, Letonia           

Julia Krolik, Polonia

Diana Kutiliakova, Slovacia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 8 martie 2022