Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Putin, apărătorul moralei creștine”. Și alte mituri prăbușite ale extremei drepte

kiril_putin1.jpg

Patriarhul Kiril al Rusiei și Vladimir Putin la Moscova, 2012
Sursa imaginii: 
© Yana Lapikova/AP via rfi.fr

Acum câteva zile, Matteo Salvini, liderul formațiunii populiste de dreapta La Lega, mergea într-un oraș din Polonia pentru a-și manifesta susținerea față de refugiații veniți din Ucraina. Însă ideea nu s-a dovedit a fi una prea bună.

Liderul populist italian a fost mustrat, fără prea multe menajamente, de primarul unui oraş de la frontiera cu Ucraina.

Acesta i-a dăruit lui Salvini, în mod ostentativ, replica unui tricou cu portretul lui Vladimir Putin, în care politicianul italian se fotografiase acum câțiva ani, într-o vizită la Moscova, chiar lângă zidul Kremlinului.

Aceasta nu i-a picat deloc bine politicianului italian, dar asta-i viața.

Întâmplarea are tâlcul ei, pentru că, de la invazia rusească împotriva Ucrainei, miturile populismului de dreapta au început să cadă, unul câte unul, iar exponenții săi din Europa se arată descumpăniți.

Să începem cu refugiații. O temă dragă extremei drepte, cu care au obținut frumoase succese, de la precedenta criză, din 2015, când cu refugiații din Orientul Mijlociu. 

Teoria pe care au agitat-o atunci a fost aceea a unei premeditări din partea ”ocultei mondiale” conduse de George Soros pentru distrugerea caracterului creștin al Europei, prin implantarea unui mare număr de refugiați musulmani.

Iată că acum avem o nouă criză a refugiaților, chiar de mai mare amploare. Dar unde este George Soros?

Nicăieri, deoarece crizele refugiaților vin în urma războaielor declanșate de dictatori: Bashar al-Assad, sprijinit de Vladimir Putin și mullahii iranieni în Siria, Vladimir Putin, de unul singur, în Ucraina.

Felul în care organizații neguvernamentale și oameni simpli au sărit în ajutorul refugiaților a contrazis, de asemenea, în mod flagrant, ideea frontierelor de netrecut și a apărării cu orice preț a purității naționale, vânturată de extrema dreaptă.

Pur și simplu, populiștii au pierdut momentul. Nu puteau sări în ajutorul refugiaților pentru că, asemenea lui Salvini, li s-ar fi amintit de susținerea lor pentru Vladimir Putin.

Și nici nu-l mai puteau susține pe dictatorul de la Kremlin în condițiile războiului. Așa că au tăcut, pe tot cuprinsul Europei.

Pentru dreapta populistă, Vladimir Putin era o adevărată icoană a suveranismului.  Un lider ferm, un apărător de neclintit al țării sale.

Dar cum să te mai pretinzi un apărător al suveranității și al Europei națiunilor când liderul pe care l-ai susținut aruncă în aer tocmai suveranitatea altei națiuni?

Vladimir Putin ca simbol al moralei creștine, într-o Europă decadentă – o altă idee dragă populiștilor de dreapta, s-a prăbușit și ea, iremediabil, în aceste zile.

După ce plănuitul război-fulger împotriva Ucrainei s-a dovedit a fi un eșec, armatele trimise de Kremlin să invadeze Ucraina au schimbat tactica și au trecut la acțiuni îndreptate direct împotriva populației civile. Relatam zilele trecute, despre bombardarea unei biserici monument istoric, din secolului al XVI-lea, situată în orașul Harkiv.

Între timp, armata lui Vladimir Putin a ucis civili, femei și copii, a bombardat spitale și maternități, a tras în convoaiele de refugiați. Rușii acționează cu o sălbăticie greu de imaginat într-o lume pe care o considerăm civilizată.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril,  susținea acum câteva zile că paradele LGBT fac parte din motivele pentru declanșarea invaziei asupra Ucrainei. Cât de cinic sună, mai ales din gura unui om care se pretinde al Bisericii...

Cât despre Vladimir Putin, văzând ce se întâmplă în Ucraina, oricâte fotografii cu cruci și preoți i s-ar pune pe rețelele sociale, el rămâne un om fără Dumnezeu. 

Da, extrema dreaptă este acum foarte încurcată după ce și-a pierdut principalul reper propagandistic și, pentru unii, sponsor financiar.

Aceasta nu înseamnă însă că populiștii se vor da bătuți. Cu sau fără Vladimir Putin, ei vor continua să facă ce știu mai bine: să accentueze diviziunile și să speculeze dificultățile legate de creșterea prețurilor sau criza energetică.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 11 martie 2022