Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leonard Orban, fost consilier prezidențial: Extrem de improbabil ca Rusia să atace un stat NATO

Leonard Orban Rusia Ucraina anexari arme nucleare.jpg

Leonard Orban: Asistăm la o intensificare teribilă a conflictului din Ucraina, trebuie să luăm în calcul toate scenariile
Leonard Orban: Asistăm la o intensificare teribilă a conflictului din Ucraina, trebuie să luăm în calcul toate scenariile
Sursa imaginii: 
Facebook/Leonard Orban

Vizita vicepreședintei SUA, Kamala Harris, la București este extrem de importantă, pentru că reafirmă sprijinul american pentru securitatea României, declară la RFI Leonard Orban, fost consilier prezidențial și fost comisar european. El e de părere pe de altă parte că o deconectare imediată a UE de la gazele din Rusia este imposibilă, pentru că ”efectele ar fi absolut devastatoare”.

Leonard Orban spune ce semnificație are vizita vicepreședintei americane, Kamala Harris, la București: ”Vizita vicepreședintelui SUA la București este extrem de importantă, pentru că reconfirmă soliditatea parteneriatului strategic dintre România și SUA și e o ocazie pentru a reafirma sprijinul SUA pentru securitatea României. Sigur, al SUA și al aliaților NATO”.

Fostul consilier prezidențial crede că ”e greu de spus cine-l poate opri pe Putin. Au fost unii care au spus că e vorba de populația rusă nemulțumită și afectată profund de sancțiunile adoptate de către statele occidentale. Alții au spus că anturajul președintelui Putin. E greu de spus cine-l poate opri. Părerea mea e că în primul rând rezistența ucraineană. O rezistență ucraineană poate să împiedice atingerea obiectivelor pe care le are președintele Putin”.

 

”Este imposibil să te deconectezi acum de la gazele din Rusia”

 

Se pot deconecta europenii acum de la conductele de gaz din Rusia? Leonard Orban crede că nu: ”Este imposibil să te deconectezi acum, imediat. Nu poți să iei o decizie precum cea luată de SUA și tocmai de aceea nu a fost inclusă în lista foarte lungă de sancțiuni luate de către UE și această măsură, pentru că pur și simplu nu e posibil, efectele ar fi absolut devastatoare. Pe de altă parte, CE a venit și a propus în cursul acestei săptămâni un plan pentru reducerea treptată, semnificativă, a dependenței de resursele energetice din Rusia, iar faptul că în momentul de față conducta Nord Stream II este istorie este de asemenea o dezvoltare absolut remarcabilă la nivelul UE, nu mi-aș fi închipuit acum trei săptămâni că se va putea ajunge la așa ceva”.

 

Declarația șefilor de stat sau de guvern, reuniți la Versailles, privind agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei

 

Imagini din orașele Ucrainene, înainte și după „operațiunea specială” a lui Putin

 

Întrebat dacă europenii au greșit că nu au făcut mai nimic în ultimii ani pentru a-și reduce dependența de gazul din Rusia, fostul comisar european a răspuns: ”Da, sunt de acord că a fost o greșeală strategică și care trebuie corectată cât mai repede posibil”.

Leonard Orban consideră că panica din România apropo de pastilele cu iod sau vizavi de scumpirea carburanților este nejustificată: ”Din punctul meu de vedere, este absolut nejustificată, dar e și parte a unui război hibrid, care se desfășoară nu numai pe teritoriul României, ci și pe teritoriul UE și SUA. Deci panica nu este justificată. Este extrem de improbabil ca Rusia să atace vreun stat NATO”.

 
Leonard Orban, despre vizita vicepreședintei SUA, Kamala Harris, la București și războiul din Ucraina