Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Congresul SUA a aprobat un buget de 14 miliarde de dolari pentru Ucraina

capitoliu.jpg

Capitoliul, sediul Congresului Statelor Unite
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Congresul SUA a adoptat joi un nou buget federal, care include o sumă enormă, de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza ucraineană, transmite Agenția France Presse citată de Agerpres.

Textul, care include o componentă economică şi umanitară, dar şi fonduri pentru arme şi muniţie pentru Kiev, urmează a fi promulgat de preşedintele Joe Biden, notează sursa citată.

Aceste fonduri ar trebui să permită Kievului să-şi protejeze reţeaua electrică, să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să se doteze cu arme defensive. Pachetul include de asemenea ajutor umanitar de peste 2,6 miliarde de dolari şi mai mult de un miliard de dolari pentru sprijinirea refugiaţilor care fug din Ucraina.

"Vom continua să sprijinim curajosul popor ucrainean care luptă pentru ţara sa", a dat asigurări pe Twitter preşedintele american Joe Biden.

Acest pachet include de asemenea peste 6,5 miliarde de dolari pentru Pentagon, bani care vor fi folosiţi în special pentru desfăşurarea de trupe în regiune. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru finanţarea ripostei împotriva Moscovei, începând cu sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi.

Şeful democraţilor din Senat Chuck Schumer a cerut Congresului să acţioneze "foarte rapid" în acest dosar. "Ucrainenii duc lipsă de hrană, haine, adăpost, electricitate şi medicamente", a spus el.

Fapt rar într-un Congres obişnuit cu certuri politice: și democraţii şi republicanii susţin aceste măsuri. Mulţi dintre ei au discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski weekendul trecut, după care aleşii au îndemnat administraţia Biden să-şi consolideze ajutorul pentru Kiev şi răspunsul împotriva Moscovei.

În paralel, aleşii Camerei Reprezentanţilor au votat miercuri şi o interdicţie de a importa energie rusească, după ce preşedintele american a anunţat marţi un embargo în acest sens. Pe lângă interzicerea acestor importuri, proiectul de lege din Congres cere de asemenea ca Statele Unite să încurajeze suspendarea Rusiei din Organizaţia Mondială a Comerţului.