Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zbor deasupra unui cuib de cuci sau povestea celor condamnați fără dosar penal

7509668-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax/Alexandru Dobre

România a semnat Convenția ONU pentru persoanele cu dizabilități și, teoretic, acestea au toate drepturile legale...În cazul a mii de persoane captive în sistem, drepturile sunt suspendate : un articol al Codului Civil permite punerea lor sub interdicție, ceea ce înseamnă că toate deciziile care le privesc sunt luate de cel care deține tutela. Deși articolul ar trebui modificat, în anul 2022 cei cu diazabilități sunt încă ”prizonierii propriului corp dar și ai sistemului” care se mișcă lent când vine vorba de a le reda libertatea de a decide.

”Niciun om nu trebuie pus sub interdicție, indiferent de ce grad de boală psihică ar avea nu trebuie pus sub interdicție...Nimeni nu are garanția să spună, chiar și la cei cu handicap sever că nu se va mai vindeca niciodată”...Acesta este mesajul pe care vrea ca toată lumea să îl audă doamna Alexandra, una dintre cele aproximativ 50 de mii de persoane cu dizabilități psiho-sociale, cum le definește legea, care se află sub interdicție fără să fi comis vreo infracțiune, nicio crimă, niciun delict. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că toate aceste persoane sunt trecute sub tutelă automat și nu mai au în realitate niciun drept, deși se vorbește atât de mult despre drepturile persoanelor cu dizabilități...Intrate în sistem, toate persoanele diagnosticate cu o dizablitate psiho-intelectuală devin dependente de un tutore care decide în locul lor în toate privințele, semnează în locul lor, spune unde se pot duce, ce pot face. Pentru doamna Sabina, punerea sub interdicție înseamnă o lipsire umilitoare de libertate : ”Sunt privată de libertate și nu pot să merg singură nicăieri...În acte sunt obligată să am însoțitor deși nu am nevoie...Mi se pare o lege exagerată...Vreau să iau decizii singură legate de soarta mea”.

Tutela este deținută de stat, în cazul persoanelor instituționalizate, sau de rude...Teoretic ea poate fi ridicată dar în urma unui proces iar cele mai multe persoane nu au șansa să fie asistate pentru a scăpa de sub interdicție. De multe ori, bătălia durează și eticheta e greu de dat jos, spune și domnul Marcel, care a început demersurile în instanță cu ajutorul Centrului de Resurse Juridice pentru ridicarea interdicției. De parta lui, Nicu, fost copil instituționalizat, a reușit să scape de sub interdicție cu sprijinul organizației Proact Suport și să se integreze încet, încet în societate. Cu alte cuvinte, deocamdată din această capcană scapă cine poate ca în filmul Zbor deasupra unui cuib de cuci, unde cruzimea sistemului de descrisă de un joc de cuvinte pentru copii ("...unu-o ia de-a dreptul , altul zboară șui, unul zboară peste cuibul cucului .") Acum, mai multe organizații neguvernamentale se luptă în Parlament pentru modificarea articolului care privește punerea sub interdicție. Între acestea se numără Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi speciale Luceafărul. Daniela Coman, președintele asociației, spune că punerea sub interdicție ar trebui înlocuită cu decizia asistată, respectiv, cu acordarea unui sprijin în luarea deciziilor pentru persoanele cu probleme psiho-sociale, fără restrângerea drepturilor acestora. În cazurile mai grave, se poate păstra o tutelă specială, explică aceasta la RFI. Povestea celor fără niciun drept și a celor care se luptă pentru a le recâștiga demnitatea o veți putea asculta pe larg în Sănătatea FM...