Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi discuții pe axa Paris-Berlin-Moscova pentru obținerea păcii în Ucraina

ap20178547355242.jpg

Liderii Franței, Emmanuel Macron, și Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei discuții
Sursa imaginii: 
AP/Pool Sputnik Kremlin/Mikhail Klimentyev

Liderii Franței, Emmanuel Macron, și Germaniei, Olaf Scholz, au o nouă rundă de convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin. Între timp, rușii se apropie de Kiev. Lupte intense au loc la periferia capitalei din Ucraina.

ACTUALIZARE: Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz l-au îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să ceară o încetare imediată a focului în Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice de 75 de minute care a avut loc sâmbătă, scrie Reuters.

Macron și Scholz au făcut apel, de asemenea, la Putin să "se îndrepte spre o soluție diplomatică a conflictului", potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. Acesta a declarat că discuția a făcut parte din eforturile internaționale în curs de desfășurare pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cele două părți au convenit să nu dezvăluie alte detalii ale discuțiilor, a adăugat el.

..........................................................................

Liderii occidentali și cel rus au mai avut un contact joi, când președintele Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz au cerut Rusiei o încetare imediată a focului, anunță BBC.

Pe tot parcursul crizei, Macron a subliniat necesitatea de a menține deschise canalele de comunicare cu Rusia și a avut nouă conversații telefonice cu liderul de la Kremlin.

Între timp, rușii se apropie de Kiev. Lupte intense au loc la periferia capitalei, afirmă BBC. Serviciile secrete britanice spun că marea parte a forțelor rusești se află la mai puțin de 25 kilometri de centrul orașului.

Oficialii ucraineni se tem că rușii se pregătesc să lanseze un asalt pe scară largă.

Sirene și explozii au fost auzite în multe alte orașe din Ucraina, în timp ce trupele rusești încearcă să atingă obiective cheie. Orașele asediate Kharkiv, Mariupol, Mykolaiv și Sumy au fost supuse unor bombardamente neîncetate, precum și unor temperaturi scăzute, fără energie electrică și cu puțină hrană sau apă. În Mariupol, o moschee, unde se adăposteau peste 80 de adulți și copii, a fost bombardată de forțele rusești, spun oficialii ucraineni.