Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Poloniei: NATO și-ar putea reconsidera poziția, dacă Rusia folosește arme chimice în Ucraina

ap22038552287194.jpg

Președintele polonez Andrzej Duda și liderul NATO, Jens Stoltenberg
Sursa imaginii: 
AP/Olivier Matthys

Utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să își reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict, a declarat președintele polonez Andrzej Duda.

În cadrul unei interviu acordat BBC, Andrzej Duda a fost întrebat dacă nu crede că președintele Putin s-ar putea pregăti să folosească arme chimice.

"Este ceva ce lumea nu a mai văzut la această scară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a spus el.

"Dacă mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice în acest moment, mai ales când se află în această situație dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar din punct de vedere militar, nu îl câștigă."

Întrebat dacă o astfel de utilizare ar putea determina o intervenție a NATO, a spus el: "Bineînțeles, toată lumea speră că nu ar îndrăzni să facă acest lucru. Dar... dacă folosește arme de distrugere în masă, acest lucru ar schimba situația fundamental. Cu siguranță, [NATO]... ar trebui să se așeze la masă și va trebui să se gândească serios la ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu doar pentru Europa..., ci pentru întreaga lume."