Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Nu este război”, ”Nu sunt crime de război” – poate funcționa logica rusă?

razboi1.jpg

Sursa imaginii: 
euvsdisinfo.eu

Autoritățile ruse au interzis presei să califice atacul asupra Ucrainei drept război. Aceasta nu este doar o încercare de a transforma ceva neplăcut în ceva mai ușor de acceptat. În spatele acestei decizii se poate ascunde și o altă intenție: aceea de a scăpa de eventuale acuzații legate de crime de război. În definitiv, dacă nu există război, nu pot exista nici crime de război, constată EuvsDisinfo, organismul european de luptă împotriva dezinformării. Dar pot fi ascunse crimele săvârșite de Rusia în Ucraina?

Serviciile municipale din Sankt Petersburg au șters gheața râului Fontanka pentru a ascunde mesajul „Nu războiului”. Un ofițer de poliție din Krasnoyarsk îndepărtează zăpada acolo unde cineva a scris același mesaj. Presa rusă primește instrucțiuni precise să nu denumească atacul asupra Ucrainei drept război.

Dar – spune EUvsDisinfo - evitarea cuvântului „război”are și alte implicații profunde și în același timp, sinistre.

Războiul este, din păcate, o parte integrantă a istoriei omenirii. Și, odată ce omenirea a purtat războaie, au existat reguli ale războiului.

Chiar filosofii și teologii au fost preocupați de acest aspect, al legilor războiului, au încercat să stabilească un nivel minim de decență în acest act, altminteri barbar.

În vremurile moderne, acele reguli au fost consacrate într-o serie de tratate, începând cu Convenția de la Geneva din 1864. Culmea este că Rusia imperială și împăratul Alexandru al II-lea au jucat un rol esențial în codificarea regulilor război, făcându-le obligatorii pentru toate puterile.

Nu avem război, nu există crime de război

Dar regulile războiului se aplică numai în război. Fiecare elev rus știe că „în noaptea de 22 iunie 1941, Germania nazistă a atacat URSS, perfid și fără o declarație de război”.

Germania nazistă nu a considerat războiul împotriva Uniunii Sovietice un război împotriva unei persoane juridice, a unui stat, pentru că pur și simplu nu considera URSS un stat real. Prin urmare, regulile războiului nu s-au aplicat. Prizonierii de război ruși, spre deosebire de prizonierii din țările occidentale, nu erau tratați conform Convenției de la Geneva.

Dar de ce această paralelă istorică este utilă?

EUvsDisinfo amintește că la câteva zile după fuga președintelui ucrainean Ianukovici, la sfârșitul lunii februarie 2014, președintele rus Vladimir Putin a declarat că orice acord cu Ucraina este nul, de aici înainte.

Vladimir Putin a susținut că Ucraina nu este un stat real, ci un teritoriu, aflat sub controlul unei junte. Acesta a fost, de asemenea, elementul cheie al valului de dezinformare, care a atacat Ucraina.

Aceasta ar putea urmări eliberarea Kremlinului de rigorile Convențiilor de la Geneva. Potrivit logicii rusești, din moment ce Ucraina nu este un stat, nu este încălcată nicio lege internațională. Acesta nu este un război, deci nu pot exista crime de război.

Evident, aceasta este doar o fantezie de la Kremlin, afirmă EUvsDisinfo.

De fapt, legile internaționale se aplică și dacă nu este declarat un război

Cerințele de bază ale operațiunilor militare rămân obligatorii – distincția între țintele legitime și cele civile, proporționalitatea și evitarea suferințelor inutile.

Chiar dacă la televiziunea rusă nu există imagini cu forțele ruse care bombardează civili, lumea știe că Rusia – cu sau fără declarație de război – a atacat Ucraina. Organismele internaționale documentează crimele de război. Treizeci și opt de țări au cerut Curții Penale Internaționale să investigheze războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Curtea Internațională de Justiție a ONU, cu sediul la Haga, a început luni, 7 martie, audierea publică în dosarul intentat de Ucraina împotriva Rusiei sub acuzația de genocid.

Și aceasta, în pofida retoricii ruse.

 

Ascultați rubrica Eurocronica, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 14 martie 2022