Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rafila la RFI: Eu am propus eliminarea etapizată a restricțiilor. S-a considerat că nu mai e cazul. Nici o problemă

alexandru_rafila_eliminare_restrictii_problema.jpg

Alexandru Rafila explică motivul pentru ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor
Alexandru Rafila explică motivul pentru ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor
Sursa imaginii: 
gov.ro

Creșterea infectărilor în Europa poate să devină preocupantă, dacă numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave, declară într-un interviu la RFI ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El explică pe de altă parte rațiunea pentru care starea de alertă nu a mai fost prelungită, ceea ce a dus la ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor: ”Eu am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă (...). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții”. Alexandru Rafila mai spune în acest interviu dacă va exista un val șase al pandemiei și le răspunde de asemenea celor care i-au reproșat că a făcut prea multe compromisuri politice de când a devenit ministru.

Reporter: Toate restricțiile au fost eliminate: masca nu mai este obligatorie în spațiile deschise și închise, cu alte cuvinte nici în transportul în comun, la școală sau în magazine, în plus, nu mai e nevoie de prezentarea certificatului Covid pentru a intra în mall-uri sau restaurante și a încetat măsura organizării muncii la domiciliu. Cu toate astea, ați făcut o serie de recomandări către populație: să poarte masca în spațiile aglomerate, să păstreze distanța și să se spele regulat pe mâini. Pe ce v-ați bazat când ați decis ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor?

Alexandru Rafila: În primul rând, trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătății a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecința încetării stării de alertă a fost și anularea acestor restricții, care au funcționat pe durata stării de alertă. Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală.

 

Ce a propus inițial Alexandru Rafila?

 

Reporter: Ați fost de acord în Guvern cu această decizie de ridicare bruscă a tuturor restricțiilor?

Alexandru Rafila: Eu am expus aceste argumente chiar cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă și am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă, lucrurile sunt așa cum le cunoaștem cu toții. Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viața normală, important este să o facem cu precauție, cu responsabilitate, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică și să asistăm la o creștere a numărului de cazuri internate în spitale.

 

Reporter: Dar cine anume a recomandat eliminarea bruscă a tuturor restricțiilor?

Alexandru Rafila: Dar nu este vorba de o recomandare a cuiva. Pur și simplu, starea de alertă se prelungește lunar prin hotărârea Guvernului României și nu a mai fost o nouă hotărâre de prelungire a stării de alertă.

 

Reporter: Nu a mai fost pentru că s-a bazat pe o analiză făcută de cineva. De cine?

Alexandru Rafila: Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții și important este să avem un mesaj către populație, consistent, inclusiv prin exemplul personal, cred că și asta e foarte important pentru toți membrii Guvernului, pentru reprezentanții autorităților publice, să dea un exemplu personal de responsabilitate, să utilizeze masca în interior și cred că putem să trecem cu bine peste această perioadă, sper ca acest trend descendent să continue și numărul de cazuri din spitale să nu înceapă din nou să crească. Ăsta cred că trebuie să fie principalul lucru pentru care trebuie să lucrăm cu toții. E mai puțin semnificativă acum o analiză de natură politică, cum îmi sugerați dvs., important este să avem un răspuns favorabil în ceea ce privește sănătatea publică.

 

Reporter: E mai degrabă o analiză de natură epidemiologică, pentru că există experți în spațiul public, medici cunoscuți, profesori, cercetători, care spun că ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor este o greșeală. Situația cea mai ciudată este că noi nu știm care au fost de fapt motivele care au stat la baza acestei neprelungiri a stării de alertă, adică nimeni nu a explicat.

Alexandru Rafila: Probabil că e vorba despre mai multe elemente. Unul cred că cel mai important a fost legat de scăderea rapidă a numărului de cazuri înregistrate în ultimele două-trei săptămâni, care a dus la această decizie și cred că motivația legată de ridicarea stării de alertă a fost legată și de faptul că ea dura deja de doi ani de zile.

 

Reporter: Vă așteptați să crească numărul de infectări acum, după eliminarea tuturor restricțiilor?

Alexandru Rafila: O să urmărim cu atenție acest lucru, încă nu este suficient timp, avem doar o săptămână. Deja, în această săptămână, putem să avem primele estimări, pentru că trendul descendent a continuat, rămâne de văzut dacă acest trend va continua panta descendentă sau se va ajunge la o stabilizare. Eu sper ca prima variantă să fie cea cu care să ne confruntăm.

 

Va exista un val șase?

 

Reporter: În Franța, Germania, Italia, Austria a început să crească din nou numărul de infectări. Vedem și situația din China, unde sunt din ce în ce mai multe cazuri. Vă așteptați să existe un val șase sau ce vedem acum e mai degrabă o rămășiță a valului cinci?

Alexandru Rafila: Este o situație cu totul diferită între China și Europa, nu cred că e o comparație care stă în picioare. În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general și în China în special varianta Omicron a circulat mai puțin, de asta nu aș face astfel de comparații. În mod evident și în Europa de Vest, pe măsură ce interacțiunile sociale au crescut și transmisibilitatea a crescut. Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creștere a numărului de cazuri și nu vedem o creștere a numărului de cazuri în spitale (...). Rămâne să vedem și în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara. Creșterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creșterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme ușoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică.

 

Gindrovel Dumitra: Eliminarea bruscă a tuturor restricțiilor este o măsură nepotrivită

 

Ioana Mihăilă: Ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor este o măsură fără cap

 

Reporter: Dar un eventual val șase în Europa este un scenariu de lucru la minister acum?

Alexandru Rafila: Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase. Un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil (...).

 

A cedat medicul Alexandru Rafila în fața omului politic Alexandru Rafila?

 

Reporter: Ați fost acuzat că atunci când vă aflați în Opoziție erați foarte vocal, iar când ați ajuns ministru ați făcut multe compromisuri politice. De exemplu, certificatul verde la locul de muncă, un lucru care ar fi stimulat campania de vaccinare, așa cum s-a întâmplat de altfel în alte țări europene și care nu a mai fost introdus în România. Acum, ați anunțat ridicarea tuturor restricțiilor, deși dvs. ați recomandat eliminarea lor în etape, nu brusc. A cedat medicul Alexandru Rafila în fața omului politic Alexandru Rafila?

Alexandru Rafila: Nu este nici un fel de cedare și nici un fel de schimbare de opinie. Sigur că sunt critici din partea unor oameni care de multe ori au fost, îmi pare rău să spun acest lucru, nu intru în polemică cu nimeni, dar au fost inconsecvenți și incorecți în timpul mandatului lor. Eu vreau să vă spun că în ceea ce privește utilizarea certificatului profesional, certificatului verde, noi chiar am făcut un act normativ care a fost dezbătut în ceea ce privește utilizarea acestuia. Faptul că Parlamentul României care trebuia să-l voteze nu l-a votat este o altă discuție. Al doilea punct legat de această decizie pe care a luat-o Guvernul, de a nu prelungi starea de alertă, vă dați seama că atât timp cât sunt membru al acestui Guvern, nu pot să am o opinie contrară. Noi am avut o propunere legată de ridicarea în etape a acestor restricții. S-a preferat o altă variantă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne facem datoria în continuare ca și medici și să încercăm să protejăm cât mai bine populația, în condițiile care au fost decise la nivelul coaliției de guvernare.

 
Alexandru Rafila, despre eliminarea restricțiilor în România și creșterea numărului de infectări în Europa