Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China și QAnon susțin aceleași dezinformări cu care Putin justifică războiul din Ucraina (France24)

dezinformare_china_rusia.png

Un mesaj televizat al lui Vladimir Putin pe ecranele televizoarelor expuse într-un magazin din China, februarie-martie 2022
Sursa imaginii: 
© Vincent Yu, AP via France24

Rusia a susținut recent, într-o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU, că Statele Unite folosesc laboratoare de cercetare din Ucraina pentru a dezvolta arme biologice. Speculațiile Rusiei își au originea într-o teorie conspiraționistă neverosimilă, promovată până acum atât de China, cât și de mișcarea conspiraționistă pro-Trump QAnon din Statele Unite, observă o analiză publicată de site-ul postului francez de televiziune France24.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dimitri Polianski, a cerut vinerea trecută o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate pentru a discuta problema ,,activităților biologice” ale armatei americane în Ucraina.

Polianski a acuzat americanii că ar dezvolta arme biologice în laboratoare de cercetare din întreaga țară. Intervenția survine la puțin timp după ce ministrul Apărării din Rusia a afirmat că în Ucraina există o rețea de laboratoare finanțate de SUA ce lucrează la realizarea unui mecanism ,, pentru transmiterea pe ascuns a agenților patogeni mortali’’ și care efectuează experimente cu mostre de coronavirus de liliac. Rusia a pretins că acest lucru se întâmpla sub îndrumarea Ministerului Apărării din Statele Unite ale Americii și face parte din programul de arme biologice din SUA.

Pe rețelele de socializare nereglementate- inclusiv Telegram și 8chan- această terorie conspiraționistă a devenit extrem de populară, strângând sute de mii de accesări în fiecare zi.

Nu este prima dată de la începutul războiului din Ucraina când Moscova a prezentat această teorie puțin probabilă. Ministrul de externe Sergei Lavrov a declarat la începutul lunii martie că ar avea dovezi conform cărora ,,Pentagonul a dezvoltat agenți patogeni în două laboratoare militare din Ucraina’’.

Ca de obicei, fără dovezi

Reprezentantul permanent al Rusiei la Națiunile Unite, Vasily Nebenzya, a descris în detaliu presupusul complot al armelor biologice și a avertizat că liliecii, păsările și chiar insectele ar putea să răspândească ,,patogeni periculoși’’ în toată Europa, dar, ca de obicei, fără să aducă dovezi.

Atât americanii, cât și ucrainenii și Națiunile Unite au negat existența unor astfel de laboratoare.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a declarat că Rusia s-a folosit de Consiliul de Securitate pentru a lansa "o serie de teorii conspiraționiste nebunești, complet nefondate și iresponsabile".

Încă din ianuarie, Ministerul Apărării din SUA a considerat necear să posteze un videoclip  YouTube drept răspuns la seria de zvonuri despre presupusele experimente militare în laboratoarele ,,secrete’’ aflate la granița dintre Rusia și Ucraina.

Statele Unite ale Americii au recunoscut deschis că au contribuit la înființarea a zeci de laboratoare de cercetare în fostele țări din blocul sovietic. Instalațiile, care erau menite să contribuie la distrugerea rămășițelor arsenalului nuclear și chimic al URSS, sunt folosite momentan pentru a monitoriza apariția unor noi epidemii.

Dar nu există nimic "secret" la  aceste instalații, care apar pe listele publice cu locațiile lor. De asemenea, acestea sunt conduse în proporție de 100% de guvernele țărilor în care sunt situate. Statele Unite finanțează echipamentele doar parțial.

Cu toate acestea, teoria conspiraționistă continuă să ia amploare și să își atragă noi adepți din afara Rusiei.

 

O minciună gogonată care convine Chinei

Luna trecută, China a cerut Statelor Unite ale Americii să fie deschise, transparente și responsabile în ceea ce privește raportarea activităților biologice militare de peste hotare. Beijing a evidențiat, de asemenea, importanța de a putea vizita într-o ,,manieră complet transparentă’’ instalațiile științifice din Ucraina ,,unde Statele Unite își desfășoară cercetarea în scopuri militare’’. De atunci, publicații importante din China precum the Global Times nu au ratat nicio șansă de a le oferi o platformă oficialilor ruși ce promovează teroria conspirației.

”Pentru Beijing această nouă teorie conspiraționistă vine la țanc, pentru că acordă guvernului chinez posibilitatea de a se poziționa de partea lui Putin fără să fie nevoie să susțină deschis invazia criminală pe care acesta a declanșat-o în Ucraina”, explică un expert în dezinformare citat de France24.

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu