Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila la RFI: Cel puțin 50% din populația totală a României a fost vaccinată

alexandru_rafila_populatie_romania_vaccinata.jpg

Alexandru Rafila: Campania de vaccinare pot să vă spun că nu a fost un succes
Alexandru Rafila: Campania de vaccinare pot să vă spun că nu a fost un succes
Sursa imaginii: 
Facebook/Alexandru Rafila

Campania de vaccinare din România nu a fost un succes, dar nici un eșec. Iată ce spune la RFI ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în condițiile în care doar câteva sute de oameni se mai vaccinează zilnic cu prima doză. Vaccinarea anti-Covid va fi trecută la cabinetele medicilor de familie, ca o vaccinare de rutină, mai precizează el.

Alexandru Rafila susține că peste jumătate din populația României s-a vaccinat: ”Opinia mea este că în cifre reale, suntem undeva în jur de 50%, deci peste 8 milioane de concetățeni de-ai noștri s-au vaccinat cu două doze de vaccin, mai mult de un sfert dintre ei cu trei doze de vaccin, dar sigur că potrivit EUROSTAT, suntem 19,3 milioane de locuitori, probabil că populația rezidentă este sensibil mai mică, în jur de 17 milioane, deci cel puțin 50% din populația totală a României a fost vaccinată”.

 

Rafila la RFI: Eu am propus eliminarea etapizată a restricțiilor. S-a considerat că nu mai e cazul. Nici un fel de problemă

 

Gindrovel Dumitra: Eliminarea bruscă a tuturor restricțiilor este o măsură nepotrivită

 

Reporter: A fost campania de vaccinare un eșec în România?

Alexandru Rafila: Eu pot să vă spun că nu a fost un succes.

 

Reporter: Asta înseamnă că a fost un eșec.

Alexandru Rafila: Nu știu, poate că există și varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populație vaccinată. Există și situația unor țări care au reușit și cifre inferioare. Oricum, după debutul acela furtunos din ianuarie-februarie 2021, din păcate, interesul pentru vaccinare a scăzut, probabil și datorită unor erori în modul de comunicare, de apreciere a situației, de stimulare a oamenilor să se vaccineze. Acum discutăm despre o campanie care practic este încheiată. Noi ne aflăm în situația în care vom trece vaccinarea împotriva noului coronavirus la medicii de familie, ca pe o vaccinare de rutină, ne găsim în faza aceasta de tranziție, nu are rost să ținem funcționale sute de centre de vaccinare, ca să se vaccineze câteva sute de persoane zilnic și atunci o să trecem în cursul anului acesta vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus să se facă de rutină în cabinetele medicilor de familie.