Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce strategie va adopta în continuare ”maestrul de război” al lui Putin?

gherasimov.png

Vladimir Putin discută cu generalul Gherasimov, 21 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP - SERGEI GUNEYEV via rfi.fr

După anexarea Crimeei în 2014 și intervenția din Siria din 2015, invadarea Ucrainei este a treia operațiune militară pe care o conduce pentru Vladimir Putin. Însă invadarea Ucrainei este o ofensivă de o altă amploare decât cele desfășurate până acum de șeful Statului Major al armatei ruse. Valeri Gherasimov, în vârstă de 66 de ani, se confruntă cu o rezistență neașteptată din partea ucrainenilor, se arată într-o analiză publicată de rfi.fr.

Este un militar "până în măduva oaselor", spune despre el Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării. Născut în 1955 la Kazan, Valeri Gherasimov și-a construit cariera făcând parte din forțele blindate ale armatei sovietice, apoi în armata rusă. A urcat pe scara ierarhică parcurgând toate etapele înainte de a obține prima sa comandă la sfârșitul anilor 1990. Pe atunci, Vladimir Putin tocmai venise la putere și a implicat țara în cel de-al doilea război cecen.

”În acea perioadă,Valeri Gherasimov a devenit conștient de slăbiciunile armatei ruse și de nevoia de modernizare a acesteia. Valeri Gherasimov este un fel de ”soldat perfect”, care a servit în diferite comandamente, în zone rusești", explică Julien Théron, cercetător la Sciences Po Paris și coautor al cărții Putin, strategia dezordinii (editura Taillandier). ”A petrecut o scurtă perioadă de timp în Orientul Îndepărtat și a fost comandant în Marea Baltică, Centru și Caucaz. Cariera sa evoluează într-un mod foarte liniar și își dovedește loialitatea față de stăpân”.

Mitul "doctrinei Gherasimov"

Pentru țările occidentale, Valeri Gherasimov nu este doar omul pe care Vladimir Putin l-a numit în funcția de comandant al armatei ruse în 2012; el este, de asemenea, teoreticianul a ceea ce a fost numit "războiul hibrid", adică utilizarea forțelor nemilitare, cum ar fi dezinformarea, în cadrul unui conflict. O "doctrină Gherasimov" nu a existat niciodată cu adevărat. Acest mit este construit pe baza unui articol publicat în 2013.

”Este o interpretare greșită a celor spuse de Gherasimov, a cărui intenție a fost, de fapt, să descrie ceea ce a văzut în doctrina occidentală", spune Yohanna Michel, de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS). ”În acel articol, obiectivul său a fost să explice ce făcea Occidentul [în special în timpul Primăverii Arabe, n.r.] și nu ce voiau să facă rușii.

Dar după 2014, când unii analiști au descoperit diferitele tehnici folosite atât de forțele armate rusești, cât și de întregul aparat de stat, ceea ce era descris în articolul lui Gherasimov ca fiind doctrina occidentală a fost perceput ca fiind doctrina rusă - care a fost numită "război hibrid" sau, în mod eronat, "doctrina Gherasimov. Doctrina Gherasimov nu ar fi existat, prin urmare, niciodată. Cu toate acestea, armata rusă a demonstrat în 2014, în Ucraina, că stăpânește la perfecție instrumentele războiului hibrid, reușind să cucerească peninsula Crimeea aproape fără lupte”.

Operațiuni în profunzime

Opt ani mai târziu, Rusia s-a angajat într-un conflict de o cu totul altă amploare, cu mijloace mult mai convenționale. Și de data aceasta, strategia folosită în primele zile nu a funcționat așa cum era prevăzut. "Doctrina folosită în Ucraina este o doctrină a operațiunilor în profunzime”, explică Julien Théron. ”Este o doctrină sovietică clasică care constă în bombardarea unui anumit număr de locuri, pătrunzând adânc în teritoriu în mai multe locuri concomitent. Deci exact la asta asistăm în acest moment în Ucraina. Doar că ne dăm seama că nu funcționează!”

Expertul amintește că ofițerii ucraineni, fiind ei înșiși instruiți la școala sovietică, cunosc perfect această doctrină, ceea ce a eliminat orice efect de surpriză în ceea ce privește ofensiva rusă. "În plus, există o serie întreagă de probleme care arată că armata rusă nu a progresat în anumite domenii: probleme de logistică, sistemele de comunicații și de orientare...".

Impas strategic

Până la această ofensivă rusă în Ucraina, Valeri Gherasimov era considerat unul dintre principalii artizani ai ”măreției” armatei ruse. În Ucraina, mitul că armata rusească ar fi eficientă, disciplinată și modernizată se prăbușește. Maestrul de război al lui Vladimir Putin, obișnuit cu succese militare ușoare, se confruntă cu o situație neprevăzută și un impas strategic foarte îngrijorător în ceea ce privește obiectivele stabilite de Kremlin: ocuparea întregului teritoriu și obținerea unei schimbări de regim la Kiev.

”Ne putem imagina că Vladimir Putin va sfârși prin a crede că timpul este prea îndelungat și va considera că ineficiența operațiunilor reprezintă o problemă reală", spune Julien Théron. Se poate despărți de Gherasimov? Este posibil, dar Vladimir Putin este destul de izolat, având în jurul său un cerc restrâns de oameni din structurile de forță - armată și servicii de informații. Iar Valeri Gherasimov este o figură centrală în această structură.

Valeri Gherasimov, războinicul care a avut succes până acum, va trebui să își schimbe strategia în Ucraina. Și pentru a face acest lucru, va trebui să recurgă la metodele folosite nu în Donbass sau Crimeea, ci în Siria: încercuirea orașelor și bombardamente masive și generalizate. Cu consecințele teribile pe care acest lucru le va avea pentru Ucraina, în termeni de vieți omenești și distrugeri...

 

Traducere de Vrabii Nadina după articolul publicat de rfi.fr