Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lideri europeni în vizită la Kiev pe timp de război

trei_peremieri_kiev.jpeg

Premierii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei reafirmă, la Kiev, solidaritatea UE cu Ucraina
Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale poloneze

În cea de-a douăzecea zi a invaziei ruse în Ucraina, premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei i-au făcut o vizită de lucru lui Volodîmîr Zelenski la Kîiv, în capitala Ucrainei aflată sub asediul artileriei și aviației rusești. Vizita a fost mai mult decât un gest simbolic de susținere a Ucrainei. Cei trei prim-miniștri au făcut vizita în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană, după ce în zilele trecute membri ai acestei delegații ad-hoc, la inițiativa Poloniei, au discutat despre această vizită cu președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Kîiv, o capitală europeană ce merită vizitată chiar și pe timp de război

Știrea despre vizita celor trei prim-miniștri a venit în dimineața zilei de ieri, aproximativ la o ora după ce aceștia au intrat pe teritoriul Ucrainei într-o coloană de automobile oficiale. Însă călătoria pe teritoriul Ucrainei s-a desfășurat pe calea ferată, într-un vagon special, probabil blindat. Pe lângă prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, premierul ceh Petr Fiala și cel sloven Janez Janša, din delegație a mai făcut parte și Jarosław Kaczyński, în calitate de vice-prim ministru pe probleme de apărare și securitate.

A fost o călătorie mai mult decât simbolică a delegației din cele trei țări membre UE. A fost o călătorie ce a dorit să exprime prietenie și un semnal de încurajare pentru restul lumii de a susține cauza Ucrainei împotriva invaziei. Mai trebuie adăugat în acest context, că tot ieri, în Lviv s-a desfășurat o întâlnire bilaterală ucraineano-lituaniană la nivel de miniștri de externe unde s-a discutat despre reconstrucția economiei ucrainene după război și deferirea Rusiei justiției internaționale pentru crimele săvârșite pe teritoriul Ucrainei pe toată durata războiului. Așadar, cu toate că orașele ucrainene din vestul țării, și în special capitala Kîiv, au trecut zilele trecute prin cele mai periculoase bombardamente de la începutul războiului, iată că mulți lideri europeni doresc să dea un semnal de încurajare, susținere, de normalitate până la urmă, chiar și în cele mai grele momente.

Discuții despre reconstrucția Ucrainei post-război

Din declarațiile șefului cancelariei prim-ministrului polonez, delegația tripartită ar fi trebuit să prezinte încă un pachet de ajutor pentru Ucraina din partea Uniunii Europene. Guvernul polonez a făcut deja publică zilele trecute o propunere de reconstrucție post-război a Ucrainei, propunere pe care intenționează să o pună pe masa Uniunii Europene în viitorul apropiat și care, pentru început ar permite alocarea unei sume de 2 mlrd de Euro pentru necesitățile umanitare ale Ucrainei.  

După întâlnirea cu președintele Volorîmîr Zelenski și prim-ministrul Denis Șmîhal, la scurta întâlnire cu presa de ieri seară, aproape de miezul nopții, președintele ucrainean a îndemnat lumea întreagă ”să protejeze Ucraina și Europa de răul absolut”. Zelenski a mai declarat că regimul lui Putin și-a propus ”să distrugă tot ce îi face pe ucraineni să fie ucraineni: viitorul nostru, caracterul nostru, voința noastră.”

Trebuie scoase în evidență și declarațiile lui Jarosław Kaczyński din timpul aceleiași conferințe de presă. Acesta a declarat că ”este necesară o misiune de pace a NATO pe teritoriul Ucrainei sau, eventual, a unui format și mai larg, care ar fi în stare să se apere.” Kaczyński a făcut aluzie astfel la o misiune militară de pace, adică dotată cu tot echipamentul necesar pentru a rezista unor provocări militare din partea Rusiei. La rândul său, premierul polonez a declarat că ”Uniunea Europeană trebuie să-i ofere Ucrainei statutul de candidat foarte rapid.”

Foarte probabil în zilele următoare ecourile acestei vizite de lucru pe timp de război a celor trei premieri se vor face auzite în alte luări de poziții la nivelul UE și NATO. Se discută încă un pachet de sancțiuni la adresa Rusiei și Belarusului. Se discută de asemenea despre ample garanții de securitate ce ar putea fi oferite Ucrainei pe viitor. Pentru moment, însă, este cât se poate de clar că, la trei săptămâni de la începutul invaziei rusești, la Kîiv a început să se întrezărească încrederea că inițiativa strategică este de partea Ucrainei și că Rusia nu mai poate să învingă în acest război.  

 
Corespondentul RFI Oktwian Milewski despre vizita premierilor Poloniei, Cehiei și Sloveniei la Kiev