Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Ungaria politicienii au pornit asaltul final pentru voturile cetățenilor

viktor_orban_timisoara_ungaria_noua_europa_centrala.jpg

Premierul maghiar, Viktor Orban
Sursa imaginii: 
Reuters

Sărbătorirea începutului revoluției din 1848 este în mod tradițional o ocazie pentru partidele din Ungaria de a slăvi curajul, lupta împotriva asupririi și jertfa supremă pentru patrie și generațiile următoare. La doar două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, 15 martie a fost asaltul final pentru voturile cetățenilor. 

Dacă în cazul opoziției discursurile erau în mare parte previzibile, același lucru nu s-a putut spune despre Viktor Orban. Războiul din Ucraina, poziția sa ambivalentă față de Rusia, relațiile față de aliați erau fiecare subiecte care puteau fi dezbătute mai pe larg cu această ocazie de premierul ungar.

Dar clarificările și explicațiile au lipsit. Viktor Orban a vorbit despre război, dar nu foarte detaliat. Nu a făcut diferență între poporul ucrainean, bombardat și țara agresoare, Rusia, spunând doar că "nu putem ajunge între ciocan și nicovală". Nu a pronunțat numele lui Vladimir Putin și nu a detaliat cine e responsabil pentru război.

A ironizat în schimb șansele opoziției și a declarat din nou că nu se sperie de Bruxelles, de George Soros și de cei care sprijină stânga politică, ci va lupta. Adversarii partidului său sunt dezorientați. ”Liderul opoziției care până acum era o cometă, acum e doar o piatră rece, prăbușită”.

Orban a continuat cu metaforele, tot mai complexe: "Bunăstarea, încrederea de sine, securitatea și viața liniștită este a popoarelor puternice, pe ei îi îndrăgește norocul și cad mereu în picioare", a spus premierul, adăugând că el vrea o țară puternică, una care "nu se rupe din sistemul solar al popoarelor, dar se rotește mereu în jurul propriului ax, nu se lasă atrasă de alte planete și nu lasă ca interesele altor popoare să-i stabilească orbita". De 12 ani, partidul său construiește această putere, a punctat Orban.

In ce privește războiul din Ucraina, el a reafirmat că interesul Ungariei e să nu devină un pion de sacrificiu în războiul altora, de aceea trebuie să rămână în afara acestuia. Stânga politică și-a pierdut mințile și ar intra somnambulic într-un război sângeros dar guvernul nu va permite asta. "Noi maghiarii știm bine cine profită de pe urma războaielor de felul ăsta", a adăugat misterios premierul, dar nu a detaliat cine anume.

”De partea greșită a istoriei"

În paralel cu discursul lui Orban s-a desfășurat și mitingul opoziției. Liderul coaliției, Péter Márki-Zay a spus că din cauza egoismului și a setei de putere a lui Orban, țara a ales de bunăvoie Estul în declin în fața Vestului în dezvoltare și "ne-am întors de bunăvoie de partea greșită a istoriei". Referitor la alegeri, el a spus că niciodată alegerea nu a fost așa de simplă, pentru că avem una singură: să alegem Europa în locul Estului, libertatea în locul robiei și a dictaturii.

La manifestarea opoziției a fost invitat și Donald Tusk, liderul opoziției poloneze și fostul președinte al Partidului Popular European din care până de curând a făcut parte și Fidesz. Prezența polonezului Tusk a fost una simbolică, având în vedere că polonezii au luptat în 1848 de partea maghiarilor împotriva dominanței habsburgice.

Pe de altă parte, Viktor Orban a pierdut ocazia de a arăta solidaritate cu polonezii, dar și cu grupul de la Vișegrad, un element important al politicii externe ungare. El nu a participat la vizita la Kiev a premierilor Poloniei, Cehiei și Slovaciei, ce avea loc tot pe 15 martie.

Donald Tusk a vorbit despre miza luptei pentru libertate: "Alegerile din Ungaria sunt importante nu doar pentru Dvs, ci și pentru întreaga Europă și pentru poporul ucrainean. În aceste vremuri este inacceptabil orice compromis politic. Viktor Orban și ai lui au muncit din greu pentru ca în Europa ei să fie imaginea celui mai pro-Putin partid."

Tusk a adăugat: "Viziunea lui Putin despre Europa, iar această viziune din păcate este împărtășită și aici la Budapesta, este imaginea cenzurii, a statului autoritar și corupt, a unui stat care în locul legalității promovează cultul forței. De asta se uită Europa cu speranță la alegerile din 3 aprilie. Dvs sunteți cheia alegerii Europei", a spus Donald Tusk.

Orban la rândul său a primit un mesaj de sprijin din partea unul alt Donald, fostul președinte SUA. În stilul său caracteristic, Trump a transmis că având în vedere "ce se întâmplă acum cu Rusia și Ucraina și multe alte lucruri, marele și minunatul popor al Ungariei are nevoie în continuare de conducerea fermă a premierului Viktor Orban, mai mult ca niciodată. El este TARE, DEȘTEPT ȘI ÎȘI IUBEȘTE ȚARA. La Alegerile apropiate de luna viitoare, el are deja Sprijinul meu Complet și Total!".

 
Ungaria, campanie electorală