Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blocarea importurilor energetice din Rusia: și dacă vom plăti prețul, pentru a-l opri pe Putin?

nord_stream.jpg

Instalații de la capătul de pe teritoriul Rusiei al conductei Nord Stream II, finalizată în septembrie 2020. După declanșarea invaziei rusești din Ucraina este foarte posibil (și chiar probabil) ca această uriașă lucrare de infrastructură, în care s-au investit miliarde de euro, să nu intre în funcțiune niciodată...
Sursa imaginii: 
© Nord Stream 2 / Igor Kuznetsov

Cu toate sancțiunile dictate Rusiei, statele europene au evitat până acum blocarea importurilor de petrol și gaze din Rusia. Mai multe state membre, în primul rând Germania și Ungaria, s-au opus acestei măsuri. Și premierul olandez Mark Rutte a afirmat că, în cele din urmă, UE are nevoie de resursele energetice rusești.

Liderii europeni consideră că renunțarea la importurile energetice din Rusia ar genera o criză profundă în cadrul blocului. Iar cetățenii europeni s-ar putea să nu fie dispuși să plătească prețul. Există însă și opinii potrivit cărora tocmai europenii alimentează acum mașina de război a lui Vladimir Putin, prin intermediul facturii energetice.

Comisia Europeană a comunicat că plănuiește reducerea dependenţei blocului comunitar de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta şi încetarea dependenţei de Rusia cu „mult înainte de 2030”.

Dar vor fi aceste măsuri suficiente și, mai ales, vor veni ele la timp pentru a sufoca Rusia din punct de vedere economic, astfel încât să oprească războiul? Potrivit experților în energie, UE livrează zilnic Rusiei  până la un milliard de euro, contra gaz și petrol, în principal.

Aceasta ar permite Moscovei, de exemplu, să-și sporească capacitatea militară cu 400 de tancuri noi T-72 pe zi sau cu 200 de tancuri noi T-80 pe zi, se arată într-o scrisoare deschisă a unui grup de europarlamentari, care cer încetarea imediată a importurilor de petrol și gaz din Rusia, după modelul Statelor Unite și Marii Britanii.

O politică contraproductivă

Într-un articol de opinie din  Politico, Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO și premier al Danemarcei, afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să blocheze importurile.

”Vladimir Putin nu planificase un război de trei săptămâni. Visul său de schimbare rapidă și nedureroasă a regimului în Ucraina se transformă într-un coșmar în fața unei rezistențe acerbe.

În mari părți ale Ucrainei, invazia a stagnat, iar războiul intră într-o fază nouă și periculoasă. Putin recurge la tactici din ce în ce mai brutale, trupele ruse lansează obuze și rachete în zonele civile. Dar, pe măsură ce crește brutalitatea efortului său de război, trebuie să creștem și noi intensitatea răspunsului.

Și trebuie să privim elefantul din cameră: importurile de petrol și gaze în Europa. Pentru a pune capăt acestui război, Uniunea Europeană trebuie să închidă robinetele.

Până acum, Occidentul a dat dovadă de hotărâre și unitate în fața acestei crize. Sancțiunile economice încep să muște.

Dar cu toate aceste sancțiuni,  cu o mână împingem economia Rusiei de pe o stâncă, cu cealaltă, îi aruncăm un colac de salvare.

Această politică este contraproductivă. Singura soluție eficientă este încheierea completă a transferurilor către Rusia. UE trebuie să se alăture SUA și să pună capăt imediat importurilor de petrol și gaze rusești. Acest lucru ar aduce economia Rusiei în genunchi.

Să nu ne facem iluzii. Încheierea completă a importurilor de petrol și gaze rusești în Europa va avea un preț. Dar acel preț este mic în comparație cu suferința actuală a poporului ucrainean; este mic în comparație cu pierderea libertății care va avea loc dacă nu acționăm acum. Și este un preț pe care îl putem suporta.

 

Politica energetică este și politică de securitate

Prin înlocuirea fluxurilor de gaze rusești cu gaze naturale lichefiate, creșterea importurilor de petrol de la alți furnizori, creșterea capacității noastre de stocare și reducerea consumului de energie, putem gestiona situația pe termen scurt.

Pe termen lung, trebuie să îmbunătățim eficiența energetică și să accelerăm dezvoltarea surselor de energie noi și durabile. Putin calculează că interesele economice ale Europei vor depăși sprijinul moral și politic pentru Ucraina. Trebuie să-i dovedim că se înșală. Trebuie să arătăm suntem pregătiți să înfruntăm o furtună economică pentru a pune capăt dependenței noastre de energia rusă.

Acest lucru cu siguranță nu va fi ieftin, dar dacă va ajuta să punem capăt suferinței din Ucraina, este un preț care merită plătit”, afirmă fostul secretar general al NATO.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 16 martie 2022