Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marian-Jean Marinescu (PNL/PPE): România se va descurca mult mai ușor decât alte țări dependente de gazul din Rusia

Marian Jean Marinescu Romania dependente gaz Rusia.jpg

Marian-Jean Marinescu: Țintele din Pactul Verde european vor fi păstrate
Marian-Jean Marinescu: Țintele din Pactul Verde european vor fi păstrate
Sursa imaginii: 
Facebook/Marian-Jean Marinescu

UE nu poate rezista deocamdată fără combustibilii fosili, dar țintele din Pactul Verde vor fi păstrate, declară la RFI eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu. El afirmă că revenirea temporară la cărbune și insistarea pe gaz și nuclear pot ajuta europenii să-și reducă dependența de gazul din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Marian-Jean Marinescu spune că ”probabil, noi ne vom descurca mult mai ușor decât alte state membre, având și resurse și posibilități de a înlocui pe termen scurt nevoia de energie produsă din gaz cu energie produsă din cărbune. Cred că noi avem posibilitatea de a contribui la eliminarea dependenței de gazele rusești prin exploatarea gazelor din Marea Neagră”.

 

Reporter: Dar dacă revii pe moment la cărbune și insiști pe gaz, nu va fi mai greu să-ți atingi țintele de mediu stabilite la nivel european prin Pactul Verde? Nu de alta, dar obiectivele sunt destul de clare: o reducere a emisiilor de CO2 cu 55% până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050. Se dă totul peste cap?

Marian-Jean Marinescu: Nu. Aceste ținte vor fi păstrate. Bineînțeles că sunt discuții, dar pornite încă de la publicarea pachetului Fit for 55, dar războiul din Ucraina a accelerat decizii în acest sens. În decembrie anul trecut, CE a publicat partea a doua din taxonomie, unde gazul era deja prevăzut ca un combustibil pe o perioadă de tranziție, plus energia nucleară, deci acest document a fost cerut foarte-foarte mult de grupul PPE (...). Acum, lucrurile s-au accelerat. Chiar și eu am opinia că trebuie să păstrăm aceste ținte, nu vor fi ușor de atins, dar trebuie să le păstrăm, însă trebuie să găsim un alt parcurs și într-adevăr, energia pe bază de cărbune face parte din acest nou parcurs. Va trebui după aceea să accelerăm în ultima parte, înainte de 2030, probabil mai mult, dacă ținem cărbunele câțiva ani în plus.

 

Reporter: Da, numai că organizațiile de mediu din Europa atrag atenția că în noul context, va exista tentația de a investi mai mult în cărbune și gaze și mai puțin în energii din surse regenerabile, ceea ce va schimba complet filosofia Pactului Verde. E un argument?

Marian-Jean Marinescu: Sunt multe asociații, sunt și voci în PE care continuă să susțină că trebuie eliminate sursele de combustibil fosil acum, deci și înainte de război și acum au aceeași atitudine, însă nu este realistă, Uniunea nu poate să reziste, noi, ca oameni, ca cetățeni, nu putem să rezistăm fără aceste surse, bineînțeles, continuând să diminuăm aceste surse de energie, deci nu putem, nu avem de unde să aducem energie electrică, să suplinim tot ceea ce ar fi produs de combustibilii fosili. Deocamdată. Dar pe parcurs, se va ajunge la acest lucru.

 
Marian-Jean Marinescu, despre reducerea dependenței UE de gazul din Rusia