Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis, la Chișinău: Ne vom concentra pe suplimentarea asistenței financiare și tehnice pentru rezolvarea problemei refugiaților

iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
Captura/Video

”Am venit azi la Chișinău cu un mesaj puternic. România e alături de Republica Moldova și cetățenii săi, așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați. Apreciez efortul impresionant al Moldovei pentru ajutarea cetățenilor ucraineni. Ne vom concentra pe suplimentarea asistenței financiare și tehnice pentru rezolvarea problemei refugiaților. Am insistat pe această temă și la Consiliul European”. Declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

 

Președintele Iohannis s-a referit la acțiunile pe care le întreprind autoritățile române pentru a ajuta Chișinăul în gestionarea crizei refugiaților.

”România a alocat Moldovei asistență umanitară consistentă sub diferite forme pentru refugiați. Chiar azi, un convoi umanitar de 55 tone de produse alimentare și de altă natură a ajuns la Chișinău. România a realizat un coridor verde pentru refugiații ucraineni care merg spre vest, pentru a reduce presiunea de pe umerii Republicii Moldova. Hub-ul de la Suceava va fi folosit și pentru a direcționa asistență pentru Republica Moldova”, a declarat liderul de la Cotroceni.

Iar în ceea ce privește cererea de aderare depusă de R.Moldova la Uniune Europeană, președintele României a afirmat că ”orice drum lung începe cu primul pas, iar Moldova a făcut primul pas spre aderarea la UE prin depunerea cererii oficiale”.

Referindu-se la problema transnistreană, Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul deplin al României pentru soluționarea politică a problemei, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și fără a afecta procesul de integrare europeană a R.Moldova.”Problema Transnistriei e o problemă a Moldovei, trebuie rezolvată aici, fără să afecteze integritatea teritorială a R.Moldova”, a precizat Klaus Iohannis. 

Totodată, președintele Iohannis a menționat că România va primi câți refugiați vin, fără cote. ”Nu am de gând să refuz pe nimeni care caută ajutor la noi. E tot ce putem face în această situație tragică”, a mai spus Klaus Iohannis. 

Maia Sandu solicită ajutorul României în vederea deschiderii piețelor europene pentru produsele moldovenești

De partea sa, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a mulțumit României pentru toată susținerea oferită. Maia Sandu a solicitat sprijinul României în vederea deschiderii piețelor europene pentru produsele moldovenești care ajungeau în Ucraina și Rusia. 

”Acțiunile militare ale Rusiei au destabilizat întreaga regiune. Pun presiune mare și pe R.Moldova. Avem nevoie de sprijinul partenerilor pentru a depăși situația. Aproape 340.000 de cetățeni ucraineni au trecut frontiera R.Moldova. În jur de 100.000 au rămas în țară - femei, copii, vârstnici, speriați, obosiți, debusolați. Asistăm la o adevărată dramă umană. Mulțumesc pentru ajutorul umanitar oferit de România. România este din nou alături de noi, în vremuri dificile. Ne-ați sprijinit în gestionarea pandemiei de COVID-19. Anul trecut, România a oferit țării noastre motorină, dar și păcură. Vă mulțumesc pentru acest ajutor frățesc. Trăim vremuri grele în care solidaritatea și ajutorul reciproc trebuie să prevaleze”, a declarat președintele R.Moldova, Maia Sandu.