Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul educației la RFI : ”Plagiatul este plagiat” și nicio amnistie nu poate șterge acest lucru

7338186-mediafax_foto-octav_ganea.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax/Octav Ganea

Ministrul educației spune că, în opinia sa, ”plagiatul este plagiat”, în contextul în care Comisia de învățământ din Camera Deputaților a votat marți un amendament ce prevede „amnistierea celor care au plagiat înainte de 2011”. Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Adrian Solomon și a fost strecurat într-un proiect de lege de adoptare a unei Ordonanțe de Urgență de modificare a Legii Educației Naționale care viza cu totul altceva, potrivit Hotnews. 

”Nu cunosc și nu susțin nicio formă de amnistiere...Plagiatul este plagiat...Eu ca ministru al educației nu cunosc și nu am fost întrebat pe acest subiect”, a comentat la RFI Sorin Câmpeanu, ministrul educației, întrebat cum se poziționează față de propunerea deputatului PSD, proiect care ar putea ajunge în plenul Camerei Deputaților săptămâna viitoare, după ce a fost deja adoptat de Senat.

În Comisia de învățământ, raportul de admitere cu aceste modificări a primit 12 voturi „pentru” – PSD, UDMR, minorități, trei „împotrivă” – USR și trei abțineri – PNL. Amendamentul a fost adoptat cu 11 voturi „pentru” și 6 „împotrivă” – deputații USR plus PNL. „Printr-o metodă jenantă, pe ascuns, au introdus într-o lege care nu are nicio legătură cu plagiatul calul troian prin care îi scapă pe plagiatorii prinși cu doctorate înainte de 2011. Faptul că același amendament a fost introdus de doi parlamentari de la două partide diferite denotă o premeditare clară a cuiva. E limpede că cineva acționează concertat, din umbră. Cerem partidelor să se disocieze oficial de această campanie de salvare a plagiatorilor. Iar dacă vor să o facă, să iasă oficial să o spună, nu cu trucuri la comisii, pe ascuns”, a acuzat USR într-un comunicat. Potrivit celor de la USR, un al doilea amendament stabilește cât de rapid să se producă ștergerea responsabilității celor care ar fi putut plagia înainte de 2011: în trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Cei de la USR atrag atenția că OUG 3/2020 nu avea, inițial, nicio legătură cu titlurile ştiinţifice, ci doar aducea Legea educaţiei naționale în acord cu decizii ale Curții Constituționale, stabilind ca, în învăţământ, femeile să poată ieşi la pensie, dacă îşi doresc, la aceeaşi vârstă standard cu bărbaţii. „Pe repede-înainte, amendamentele deputatului PSD au fost aprobate și în Comisia de învățământ, iar proiectul de lege a și fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. USR a solicitat retrimiterea proiectului la comisie pentru două săptămâni, spre a fi rediscutat, dar deputații coaliției la putere au respins cererea considerând că plagiatorii nu mai pot aștepta și că trebuie scăpați grabnic de răspundere. Dacă PSD-PNL-UDMR vor forța adoptarea amnistierii plagiatorilor în următoarea ședință de plen, USR va ataca legea la Curtea Constituțională. Plagiatul înseamnă furt, iar cei care au furat trebuie să răspundă în fața legii și cetățenilor, indiferent de cum se cheamă ei și ce funcții importante ocupă”, se arată într-un comunicat USR.

 

 
Ministrul educației, Sorin Câmpeanu