
Politică
Discursul lui Putin pare inspirat din cel al extremei drepte europene. Sau invers...
putin.png

Semnificativ pentru viitorul pe care el pare să-l pregătească țării și națiunii sale. Semnificativ și pentru societățile libere, deoarece multe dintre idei au fost de atâta vreme vânturate și pe la noi.
În esență, președintele rus Vladimir Putin s-a lansat într-un atac virulent la adresa Occidentului, pe care îl acuză că vrea să dezmembreze Rusia.
Un Occident ”ipocrit” contra unei Rusii ”suverane” – vechi clișeu al Kremlinului și al extremei drepte deopotrivă.
Referindu-se la valul de plecări din Rusia, în urma declanșării războiului și înăspririi represiunii, șeful de la Kremlin s-a declarat convins că aceasta va duce la o ”purificare naturală” și necesară a societății.
”Nu va face decât să ne întărească țara noastră, solidaritatea noastră, coeziunea noastră și capacitatea de a face față oricărei provocări”, a spus Vladimir Putin.
Foarte interesant acest concept al purificării societății, pe care îl regăsim din plin în discursul extremei drepte, din România și de pe cuprinsul Europei.
Acesta este visul extremiștilor: o societate uniformizată etnic, religios, cultural, aspirațional.
Veți observa că termenul de ”puritate” (sau purificare) apare în discursul extremei drepte cam tot la fel de frecvent precum cuvântul ”moarte”. Nu e întâmplător – purificarea se poate obține inclusiv cu sânge, precum în fosta Iugoslavie sau, mai devreme, în întunecații ani 1930 și 1940 ai secolului trecut.
Mai spune Vladimir Putin în discursul său că „Occidentul va încerca să se bazeze pe aşa-zisa coloană a cincea, pe trădătorii naţionali, pe cei care câştigă bani aici, cu noi, dar locuiesc acolo. Şi când spun 'trăiesc acolo', nu mă refer în sensul geografic al cuvântului, ci la mentalitatea lor, la conştiinţa lor sclavă”.
După care a adăugat: ”aceștia nu pot trăi fără stridii şi libertatea de gen”.
Este fascinant câte șabloane ale extremei drepte pot fi regăsite într-un singur pasaj.
Mai întâi, ideea dușmanului strecurat în cetate, a trădătorului. Într-adevăr, extrema dreaptă este obsedată de această temă, vede trădători peste tot. Mai direct spus: oricine nu e ca ei este trădător.
Vine apoi opoziția dintre cei de ”aici” și cei de ”acolo” – modul de viață autohton, tradițional, este singurul acceptabil, cel din Occident înseamnă sclavie.
Cât despre stridii și egalitatea de gen, deja ne apropiem de ridicol. Referirea la stridii este, de bună seamă o ipocrizie din partea unuia care în mod sigur nu are la masă hrișcă, indigestul produs de bază din dieta rusului de rând.
Ideea, însă - și o găsim abundent în discursul extremei drepte de la noi și nu numai - este aceea a unui mod de viață occidental corupt. Corupt material, prin simbolul stridiilor. Corupt moral, prin egalitatea de gen.
Știm doar, de la extrema dreaptă de la noi, că Occidentul introduce forțat egalitatea de gen pentru a ne perverti copiii și a-i transforma în homosexuali.
După un astfel de discurs venit de la Moscova mai rămâne o singură întrebare: oare Vladimir Putin s-a inspirat de la extrema dreaptă românească și europeană? Sau... invers?
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica