Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Claudiu Năsui, despre OUG pe energie: Ne putem lua adio de la gazele din Marea Neagră

Gaura buget Claudiu Nasui aparat bugetar.jpg

Claudiu Năsui cere reducerea cheltuielilor bugetare
Claudiu Năsui cere reducerea cheltuielilor bugetare
Sursa imaginii: 
Facebook/Claudiu Năsui

OUG pe energie va avea un efect distructiv în economie, declară la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui. ”Nu-mi dau seama cât este prostie și cât este rea intenție”, spune fostul ministru al Economiei. Membrii coaliției par să fi ajuns la un acord în privința Ordonanței de Urgență pe energie. Documentul prevede anumite plafonări ale prețurilor la curent electric și gaze timp de un an.

Claudiu Năsui critică OUG pe energie: ”Sunt niște non-soluții și sunt soluții care vor duce chiar la înrăutățirea problemei, de fapt. Această Ordonanță va avea un efect distructiv în economie. Partea aceasta de plafonare la producător, atenție, nu la consumator, a producției de gaze pur și simplu înseamnă că ne luăm adio de la investițiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Adică dacă aveam vreo speranță că cei de la Black Sea Oil&Gas o să înceapă să scoată metri cubi de gaze anul acesta, practic, cu prețul acesta plafonat care s-ar pune prin această Ordonanță putem să ne luăm adio de la gazul acela, cu toate consecințele dezastruoase pe care lucrul acesta le are”.

În opinia sa, ”pentru cei care au făcut deja investiții în România, cei care au avut deja curajul să investească, Ordonanța aceasta este un mesaj că și-au luat o mare țeapă, pentru că haosul legislativ de la noi va face absolut dezastruoasă decizia asta a lor de investiții și asta se va repercuta și pe viitor, asta înseamnă să nu mai investească cumva în țara noastră. Nu-mi dau seama cât este prostie și cât este rea intenție din ceea ce se dorește acum, dar ce se va întâmpla este că pe termen scurt vom avea niște prețuri plafonate, dar nu o să mai avem nici suficientă energie electrică și nici suficient gaz și asta ne va duce la exact toate problemele pe care tot restul Europei încearcă să le evite, adică să întrerupem curentul, să raționalizăm”.

 

Soluțiile USR la criza facturilor la energie

 

Claudiu Năsui spune cum ar fi trebuit gestionată criza facturilor la energie: ”În primul rând, trebuia să eliminăm toate taxele din preț, mă refer la accize, certificate verzi, cogenerare și toate taxele acelea. TVA-ul îl reduceam de la 19% la 5%, puteam să cerem o derogare CE și pentru 0%, că am văzut că s-au cerut lucrurile acestea, dar măcar pe 5% european tot puteam să mergem. Suplimentar, pentru populație dădeam un ajutor, dădeam niște vouchere de consum, cum au făcut și alte state europene și în felul ăsta ne asiguram că toți românii puteau să-și plătească facturile la energie electrică și pentru IMM-uri și companii, credit fiscal, exact așa cum am propus noi”.

 

Daniel Zamfir (PSD), despre proiectul de OUG pe energie: Nu putem accepta o soluție care falimentează statul

 

ANRE: La 1 aprilie consumatorii de energie primesc peşte, dar de anul viitor ar trebui să înveţe să pescuiască

 

În opinia fostului ministru USR al Economiei, ”cu Ordonanța aceasta nu vom ajunge niciodată independenți energetic. Ordonanța aceasta ne menține dependența față de importuri, față de gazul rusesc (...). Dacă trece această Ordonanță în forma actuală, putem să ne luăm adio de la independența energetică”.