Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hari Bucur Marcu: Bombardarea obiectivelor civile din Ucraina este o ”intenție criminală”. Nu e vorba de ”greșeli”

hari_bucur_marcu.jpg

Hari Bucur-Marcu, expert în probleme de securitate și apărare
Sursa imaginii: 
Facebook / Hari Bucur-Marcu

Rețelele sociale și canalele mass media din lumea întreagă transmit zilnic imagini din Ucraina în care se vede cum armata lui Vladimir Putin, în special artileria, bombardează obiective civile, lângă care nu se află niciun fel de potențial obiectiv militar inamic. Blocuri de locuințe, piețe agroalimentare, chiar și spitale și maternități, școli și grădinițe, în special din marile orașe...

Rusia neagă cu obstinație astfel de fapte, dar imaginile și relatările a nenumărați martori oculari vorbesc de la sine, iar Statele Unite și Uniunea Europeană l-au numit deja pe Vladimir Putin ”criminal de război”.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Hari Bucur Marcu, fost ofițer de aviație, cavaler al Ordinului Național „Pentru merit”, pentru contribuția la integrarea României în NATO, explică faptul că loviturile de artilerie ale armatei lui Putin nu sunt nicidecum o ”greșeală”:

Nimeni, nici cel mai cinic ori imbecil comandant, nu lansează la întâmplare niciun obuz, nicio rachetă și nicio manevră cu trupe.

Și, cu excepția criminalilor de război, niciun comandant nu lansează vreo lovitură spre vreo țintă unde se află civili, mai ales femei și copii, chiar dacă tot acolo s-ar afla și militari inamici ori s-ar afla vreun dispozitiv sau vreo instalație militară.

Acest lucru trebuie să îl afle și propagandișii analfabeți sau subinteligenți, ori și una și alta, care aglomerează discuția despre lovirea criminală și deliberată a obiectivelor civile ori direct a grupurilor de civili, de armele Federației Ruse, pe teritoriul Ucrainei, cu „teze” de tipul „or fi făcut și ucrainenii ceva, de au fost loviți”.

Mai clar decât atât. Nu numai că, în momentul în care este evident că în obiectivul militar se află civili, acel obiectiv nu mai poate fi considerat țintă legitimă, dar anularea legitimității unei ținte de lovit cu artileria, cu rachetele sau cu focul trupei se petrece și dacă civilii s-ar afla nu la țintă, ci doar în raza de eroare a unei lovituri de tun, obuzier, rachetă sau foc individual.

Prin asemenea proceduri clare, formate în detaliu, pe timpul antrenametelor și exercițiilor, înainte de intrarea în teatrul de operații sau de război, la nivelul comandanților și al specialiștilor militari care operează armamentele respective, probabilitatea producerii de victime din acestea, așa-zise colaterale, se reduce simțitor, fără a fi însă vreodată zero.

În același timp, ignorarea acestor proceduri și absența lor din pregătirea și formarea luptătorilor indică cu claritate intenția criminală de război a celor care ordonă și a celor care execută o misiune operativă sau tactică, cum sunt cele despre care aflăm zi de zi, din Ucraina agresată neprovocat, nejustificat și ilegal, de Federația Rusă”.