Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicu Popescu, discuții la Bruxelles despre securitatea în regiune și agenda europeană

c8961372-a878-44a6-b98d-de76be61f4c5.jpg

Ministrul de Externe al R.Moldova, Nicu Popescu
Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

Vicepremierul moldovean, Nicu Popescu, ministrul de externe, efectuează în perioada 21 - 22 martie o vizită de lucru la Bruxelles pentru a discuta despre securitatea în regiune și a promova agenda de integrare europeană a R.Moldova. 

Programul va demara cu participarea la Consiliul pentru afaceri externe, prezidat de Josep Borrell, ​​Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene. Aici urmează a fi desfășurat un schimb de opinii cu miniștrii afacerilor externe din statele membre ale UE cu privire la aspirațiile europene ale țării noastre, precum și situația de securitate regională generată de războiul din Ucraina.

De asemenea, șeful diplomației Republicii Moldova va avea întrevederi cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne și alți înalți oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Totodată, pe 22 martie, ministrul de externe Nicu Popescu va vorbi în cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European despre impactul războiului din Ucraina, gestionarea de către Moldova a crizei umanitare, situația de securitate regională și aspirațiile europene ale țării noastre.

În timpul vizitei la Bruxelles, oficialul moldovean se va mai întâlni cu europarlamentari - reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare. 

Aflați recent într-o vizită oficială la Chișinău, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles, și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, și-au exprimat sprijinul și solidaritatea deplină cu R.Moldova, în contextul invaziei ruse în Ucraina, menționând că ”astăzi problema nu este doar Donbasul, miza este stabilitatea în Europa”. Totodată, oficialii europeni și-au exprimat ”gratitudinea cea mai sinceră față de R.Moldova pentru eforturile depuse și genorizitatea de care dă dovadă” în gestionarea crizei refugiaților ucraineni. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita la Bruxelles a ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu