
Politică
Europa Plus: Albania dorește accelerarea procesului de aderare la UE
albania_ue.jpg

Actul normativ a fost propus de lidera partidului de opoziție Mișcarea Socialistă pentru integrare, doamna Monika Kryemadhi, care este și soția președintelui țării, Ilir Meta, precizează sursa citată.
”Obiectivul inițiativei noastre este de a asigura implicarea totală a tuturor partidelor parlamentare în procesul de integrare europeană. Procesul de integrare europeană a țării noastre înregistrează mari întârzieri datorită acțiunilor unor anumiți politicieni care își apără mai degrabă interesele personale decât interesele naționale.
Consiliul Național pentru integrare europeană trebuie să fie cea mai înaltă structură consultativă la nivel național, care să promoveze și să garanteze cooperarea globală a tuturor forțelor politice, instituțiilor publice și societății civile și care să asigure cea mai bună transparență a procesului de integrare”, se arată în actul normativ.
Albania s-a alăturat statelor europene care au aplicat recent sancțiuni economice Rusiei, în domeniul financiar, energetic, al transporturilor și IT&C. De asemenea spațiul aerian albanez este închis pentru aeronavele rusești, cu excepția zborurilor cu scop umanitar și medical.
Ungaria: Greva profesorilor, obstrucționată de guvern prin decizii ”ilegale”
Mai multe Inspectorate școlare regionale din Ungaria au decis în mod ilegal săptămâna trecută, în timpul grevei organizate de sindicatele din învățământ, intrarea elevilor în ”vacanță forțată”, pentru a anula impactul grevei, transmite publicația 24.hu.
”O astfel de decizie este ilegală, pentru că ea nu poate fi luată decât în situații excepționale, când activitatea de predare în școli nu poate avea loc, în caz de epidemie sau de catastrofe naturale”, a declarat Tamás Totyik, vicepreședintele Federației sindicatelor din învățământ.
Mulți profesori s-au plâns că decizia mai multor Inspectorate nici măcar nu a fost anunțată în scris. ”Profesorii au fost anunțați doar verbal în multe cazuri. Când i-am întrebat pe cei de la Inspectorat în baza cărei legi s-a decis intrarea în vacanță, nu am primit nici un răspuns”, adaugă sindicalistul.
El a ținut să mulțumească în mod special elevilor șl părinților care în paralel au organizat o demonstrație de susținere a grevei profesorilor, în Piața Kossuth din Budapesta. ”Bravo lor! Am fost surpins de numărul mare al participanților și le mulțumesc”, a transmis vicepreședintele sindicatului.
În luna februarie a.c. guvernul Orban a emis un decret prin care profesorii sunt obligați ca, în caz de grevă, să asigure ”servicii suficiente” pentru a continua cursurile, ceea ce practic face ca grevele acestora să devină inutile.
Decretul a fost emis la scurt timp după ce, la sfârșitul lunii ianuarie, cele două mari sindicate naționale din învățământ au organizat o grevă generală la care au participat peste 20 000 de profesori. Principalele revendicări: creșterea salariilor, reducerea programului de lucru și eliminarea obligației profesorilor nevaccinați de a intra în concediu fără plată.
Muntenegru: Cetinje, o istorie a arhitecturii
Orașului Cetinje, fostă capitală a Regatului Muntenegru în perioada 1910 – 1922, se remarcă prin zecile clădiri de patrimoniu, majoritatea creații ale arhitecților italieni, care au reușit să facă din micuțul oraș un adevărat centru de istorie a arhitecturii muntenegrene, scrie publicația Pobjeda.
La începutul secolului XX, în mijlocul unei situații politice internaționale foarte tensionate, aici au fost construite clădiri superbe, mai multe sedii de ambasade, cu parcuri și grădini imense aranjate de arhitecți străini, chemați de autoritățile vremii în perioada de dinaintea proclamării independenței regatului, în 1910.
Într-o perioadă foarte scurtă de timp au fost construite atunci celebrele edificii Casa guvernului, Ambasada Italiei, au fost restaurate și reamenajate Palatul regal și Casa Zeta, a fost construit un superb apeduct, dar și centrala electrică a orașului.
Lucrările au fost realizate după proiectele arhitectului italian Gian Charles Magouliani, cunoscut în presa vremii drept Jovan. Artistul italian a venit în Muntenegru la solicitarea lui Dušan Vukotić, ministrul justiției în perioada 1907-1910 și s-a alăturat conaționalului său, arhitectul Coradini, care realizase până atunci deja câteva proiecte importante pentru capitala micului regat.
Utilizarea betonului armat a permis arhitecților să forme voluminoase, originale, iar unii specialiști spun că se poate vorbi chiar despre un stil arhitectonic nou, original care a fost creat la Cetinje.
Clădiri de patrimoniu din Cetinje:
Foto: commons.wikimedia.org
Croatia: Roboții, soluția sau problema?
Asociația culturală ZKM, în colaborare cu Asociația croată pentru Robotică, Facultatea de Inginerie li informatică a Universității din Zagreb și teatrul Boom au prezentat publicului săptămâna trecută spectacolul de teatru interactiv ”RURURUR”, bazat pe piesa ”R.U.R”, de Karel Čapek, în care, în urmă cu exact 101 ani, a fost folosit pentru prima dată cuvântul ”robot”, transmite publicația jutarnji.hr.
Spectacolul s-a adresat în primul rând tinerilor, care au fost invitați să-și spună părerile în legătură cu evoluția ultrarapidă a progresului tehnologic în zilele noastre și cu implicațiile de ordin moral ale acestui progres.
”Astăzi, la mai bine de un secol de la lansarea piesei lui Čapek, ne întrebăm unde ne poate duce această încredere totală, foarte optimistă pe care o avem în tehnologie și în modul în care aceasta ne poate face un viitor mai bun. Am dorit să creăm un univers imersiv care să ne transpună în următoarea etapă a evoluției tehnologice pentru a înțelege mai bine responsabilitățile care ne revin. Deocamdată robotul pare să fie un avantaj, un lucru care ne ajută, o soluție a problemei. Dar ce se va întâmpla când el va fi chiar o parte a probelemei? Suntem gata să ne imaginăm o lume în care omul nu mai are nici un rol?”, se întreabă dramaturgul Marin Lisjak, creatorul spectacolului.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus
Izabela Preka - Albania
Lepnyák Nóra - Ungaria
Kristina Đurović - Muntenegru
Nika Komarić – Croația
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei