Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spectrul epurărilor staliniste din anii 1930 planează din nou asupra Rusiei secolului XXI (interviu RFI)

putin_stalin_lenin.png

Vladimir Putin admiră un drapel pe care apar portretele lui Stalin și Lenin, 6 martie 2020
Sursa imaginii: 
© Alexei Nikolsky/Kremlin Pool Photo via AP via rfi.fr

"Fiecare popor, în special poporul rus, recunoaște scursurile societății și trădătorii și îi poate scuipa ca pe o muscă intrată în gură", declara săptămâna trecută Vladimir Putin într-un discurs oficial. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a justificat ulterior aceste remarci făcând referire la o "purificare" a Rusiei în contextul conflictului din Ucraina. Discursul Kremlinului devine din ce în ce mai violent față de toți cei care îndrăznesc să îl conteste, după cum explică Françoise Daucé, specialist în Rusia la École des hautes études en sciences sociales (EHESS), în interviul acordat pentru Radio France Internationale.

RFI: Vladimir Putin vorbește de o "coloană a cincea", de "trădători" în solda Occidentului, al căror obiectiv este de a "distruge" Rusia. Cine este vizat de acest discurs?

Françoise Daucé: Ne putem gândi la toți cei care s-au declarat împotriva războiului din Ucraina, la toți cetățenii - și au fost mulți - care au semnat petiții pentru a protesta împotriva conflictului. Și apoi, desigur, toți cei care sunt deja vizați de mult timp de autoritățile ruse și în special toate organizațiile care au fost clasificate ca "agenți străini" începând din 2012 și care sunt susceptibile de a fi victime ale acestor amenințări de "curățare" a societății.

Este și dorința de a trimite un mesaj oligarhilor care nu-i sunt loiali?

Amenințările la adresa oligarhilor au fost deosebit de puternice la începutul primului mandat al lui Vladimir Putin. Ne amintim de cazul lui Mihail Hodorkovski, arestat și încarcerat timp de aproape zece ani. În ultima vreme, au fost amenințate și alte grupuri din societate, activiști precum Alexei Navalny și Fundația sa anticorupție, care a fost declarată "organizație extremistă" în 2021. Dar este foarte posibil ca, în contextul războiului, aceste amenințări să ducă la arestări din diferite categorii sociale.

Vrea Vladimir Putin să-i alunge din Rusia pe toți cei care nu sunt de acord cu el sau vrea să lanseze o serie de arestări și epurări în cadrul societății?

Cele două mișcări sunt concomitente. Pe de o parte, există o mișcare foarte importantă de exil a militanților amenințați din Rusia. Vedem că mulți cetățeni ruși încearcă să plece, fiind conștienți de aceste violențe și de posibilitatea ca statul rus să se întoarcă împotriva lor. Aceasta este o primă mișcare pe care guvernul o permite: să-și vadă adversarii plecând în străinătate este și o modalitate de a-i îndepărta și de a se detașa de ei!

Iar cea de-a doua mișcare simultană este represiunea împotriva oamenilor care nu pot pleca sau care aleg să rămână pentru a continua să încerce să schimbe situația din interior. Pentru aceste persoane, amenințarea este într-adevăr foarte îngrijorătoare și ar putea fi foarte violentă. Cu atât mai mult cu cât Rusia a părăsit Consiliul Europei și ignoră din ce în ce mai mult normele dreptului european și internațional.

La un moment dat, în rândurile opoziției se vorbea, chiar înainte de război, de o întoarcere la epurările staliniste din 1937, dar mulți au spus la vremea respectivă că această comparație nu poate fi făcută. Este acum posibil așa ceva?

Odată cu începerea războiului, avem sentimentul că asistăm la o tot mai multă violență în interiorul țării, împotriva poporului rus. Nu suntem încă la nivelul epurărilor staliniste din anii 1930, al Marii Terori, dar asta lasă se întrevadă violența discursului lui Vladimir Putin...

Ne putem gândi, de asemenea, la toată represiunea care poate avea loc într-un context de război împotriva celor care sunt considerați "coloana a cincea", termen folosit de Vladimir Putin pentru a-i desemna pe "trădători", adică pe toți cei care nu susțin cauza guvernului. Așadar, probabil că este atât o amintire a celor mai întunecate vremuri ale perioadei sovietice, cât și o mobilizare a instrumentelor de represiune specifice războiului.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr