O ”identitate tragică”: Elvira Nabiulina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei

rusia_banca_centrala.png

Elvira Nabiulina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Sursa imaginii: 
© Council.gov.ru via rfi.fr

În timp ce fonduri de sute de miliarde de dolari din rezervele rusești sunt înghețate ca răspuns la invazia Ucrainei, Kremlinul a confirmat-o săptămâna trecută pe Elvira Nabiulina pentru un al treilea mandat în funcția de guvernator al Băncii Centrale a Rusiei. O femeie care încearcă cu disperare să salveze economia țării. Un portret realizat de Radio France Internationale:

Elvira Nabiulina nu mai este aceeași persoană de când a izbucnit războiul. Pe 28 februarie, președinta Băncii Centrale a Rusiei a apărut la conferința de presă îmbrăcată în negru, fără tradiționala broșă pe care o poartă de obicei la reverul sacoului. Alegerea acestei bijuterii, a recunoscut ea odată, i-a permis să trimită un semnal puternic piețelor. Șoimul semnifica revenirea la creșterea ratei de dobândă a băncii centrale, iar o barză, rezistentă la îngheț și frig, sprijinul acordat de instituție sectorului financiar în timpul pandemiei. De data aceasta, însă, Nabiulina, palidă și îngândurată, a anunțat că a dublat rata dobânzii la 20% pentru a opri căderea rublei.

 

Iubitoare de poezie

Este o profesionistă experimentată care a învățat să reziste șocurilor. De origine tătară, Elvira Nabiulina s-a născut în urmă cu 58 de ani la Ufa, capitala Bașkiriei, în vestul Rusiei. Tatăl ei era șofer de autobuz, iar mama muncitoare într-o fabrică. Înscrisă devreme în Partidul Comunist, tânara care deține diplomă de studii  în economie, a lucrat pentru Uniunea Științifică și Industrială a Uniunii Sovietice de la acea vreme, înainte de a se alătura Ministerului Economiei, unde a contribuit la aplicarea reformelor lansate sub președinția lui Boris Elțîn (1991-1999).

Cititoare fidelă a poeziei lui Iosif Brodski, un opozant al regimului sovietic și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1987, ea își amintește de spiritul de libertate adus de președintele Mihail Gorbaciov, dar regretă prăbușirea URSS. Ani mai târziu, i-a mărturisit lui Vladimir Pozner, în emisiunea sa difuzată pe primul canal de televiziune rus Perviy Kanal: "Perestroika a însemnat libertate. Fără îndoială că după atâția ani judecăm altfel această perioadă, vedem defecte, eșecuri care au avut consecințe mai târziu. Dar pentru mine, a fost o speranță reală. Pe de altă parte, consider că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost o tragedie pentru un număr foarte mare de oameni din uriașa noastră țară”.

Împotriva furtunii

O femeie plină de contradicții? Nu. Mai degrabă, ea reprezintă acea generație de tehnocrați ruși care s-au născut și au crescut în Uniunea Sovietică, dar care au intrat în viața publică în Rusia. Ministru al Dezvoltării Economice la începutul anilor 2000, Nabiulina, în ciuda multor oponenți, a devenit în 2013 prima femeie bancher central din G8, grupul celor șapte puteri mondiale lărgit pentru a include Rusia.

Ivan Samson, cercetător în științe sociale la Universitatea din Versailles (UVSQ Versailles-Saclay), a întâlnit-o la începutul anilor 2000: "Vorbea franceza, era interesată de Franța. Era foarte interesată de problemele legate de inovare. Era foarte atașată de o funcționare economică care să nu fie influențată de raporturi de putere, de corupție, de organizații verticale. Ea încerca să scape de asta. Dar, în același timp, nu era liberală în sensul occidental al cuvântului, în sensul că era foarte interesată de oameni, de societate. Este convinsă că economia nu este independentă de societate.

Lupta împotriva inflației

A reușit să stabilizeze rubla, ceea ce i-a adus încrederea Kremlinului. Curajoasă, s-a opus oligarhilor care vor să deprecieze moneda națională pentru a-și finanța afacerile. Nu agreează criptomonedele din cauza opacității lor. Ea a reușit "să construiască această imagine de fortăreață a Rusiei, cu rezervele sale internaționale uriașe, ceea ce a oferit băncii centrale a țării o mare putere de foc în caz de criză", spune Nicolas Véron, cofondator al centrului de discuție european Bruegel din Bruxelles și cercetător la Peterson Institute for International Economics din Washington.

Cu toate acestea, bilanțul său este slab: "Nu a reușit să își îndeplinească misiunea. Este adevărat că economia rusă s-a diversificat puțin în ultimii zece ani, dar problemele sale structurale, raporturile sale de putere în economie, acest tip de capitalism de stat, nu pot fi rezolvate de câteva persoane numite în instituții importante. Este un efort de zece, douăzeci, treizeci de ani", spune Ivan Samson.

Tot ce a încercat să facă a fost distrus

Invadarea Ucrainei a schimbat totul, spune Nicolas Véron: "Cred că putem spune că Elvira Nabiulina a devenit un fel de figură tragică. Ea a fost întruchiparea unei Rusii competente, realiste și pragmatice, care a reușit să găsească o cale sustenabilă din punct de vedere economic și financiar. Astăzi știm că această viziune a fost o iluzie. Un fel de sat Potemkin, dacă îmi permiteți acest clișeu. Acest lucru face ca identitatea doamnei Nabiulina să fie complet tragică. Pentru că tot ce a încercat să facă a fost distrus. Vineri, 18 martie, a fost programată o reuniune a consiliului de administrație al Băncii Centrale pe tema ratei dobânzii cheie a Rusiei. Elvira Nabiulina a spus că nu va ține o conferință de presă, ci doar a făcut o declarație. O premieră, care nu prevestește nimic bun...

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de rfi.fr