Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Audierea miniștrilor, exercițiu de forță pentru baronii locali

florin_citu_gov_ro_1.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa imaginii: Guvernul României / Facebook

Miniștrii Guvernului Ciucă și-au prezentat, luni, bilanțul în fața conducerii Coaliției PSD-PNL-UDMR. Anterior, preşedintele PNL, Florin Cîţu, spunea că doreşte o evaluare a miniştrilor PNL şi a Guvernului în general, în special pentru a asigura reformele din PNRR şi revenirea economiei. 

 

”Nu este nimic special””, dădea asigurări Florin Cîţu. Asta, deși evaluarea se face la doar câteva luni de la instalarea Guvernului Ciucă.
Surse din partid declarau că de fapt Cîțu ar viza remanierea unor miniștri.

Sunt vizați miniștrii liberali, președintele Cîțu încercând să transmită un mesaj de forță în interiorul partidului, explică jurnalistul Sebastian Zachman, realizatorul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

Florin Cîțu vrea să le demonstreze baronilor din PNL că încă deține puterea în partid.
El nu va avea succes însă cu acest demers, crede Sebastian Zachman.

Sebastian Zachmann: Ar trebui să îl privim strict din perspectiva liderului PNL Florin Cîțu. 
E un exercițiu de forță pe care și-l dorește Florin Cîțu. Spun „pe care și-l dorește” pentru că nu va ieși așa cum plănuia Florin Cîțu. 

El încearcă acum să joace și rolul de lider al coaliției și rolul de lider informal al Guvernului României. 
Tocmai de aceea a propus această evaluare a miniștrilor din Guvern. 

E o ședință a coaliției în care fiecare ministru vine și dă un scurt examen, o scurtă evaluare și apoi nu se știe cine decide dacă acel ministru rămâne sau nu în Guvern. 

Miza lui Florin Cîțu este să-i aducă pe toți miniștrii în fața sa, iar liderul PNL să forțeze chiar o remaniere guvernamentală. 
Florin Cîțu a punctat foarte mult în această perioadă de război. A dat mesaje anti Rusia, mesaje centrate pe economie. Ori, pe acest domeniu el chiar este credibil. 

Chiar dacă cota sa de încredere este mai aproape de marja de eroare a sondajelor de opinie, atunci când vine vorba despre fiscalitate, economie, domenii la care se pricepe, Florin Cîțu poate transmite mesaje importante, mai ales către electoratul fidel PNL, către electoratul liberal. Florin Cîțu vrea să își consolideze acum puterea în partid și să mai scape de doi, trei miniștri din PNL, iar în locul lor să își pună oameni apropiați. Însă, nu cred că planul ui Florin Cîțu va fi dus până la capăt, pentru că, să nu uităm că nu mai târziu de anul trecut, când Florin Cîțu era premierul României și când exista acea dispută între PNL și USR, Florin Cîțu repeta zilnic următoarea placă.

„Premierul este cel care decide remanierea sau schimbarea unui ministru.”. Ori, Florin Cîțu a ajuns acum la vorbele sale de anul trecut. Acum nu le mai recunoaște. 
Însă, de această dată premierul Nicolae Ciucă va fi cel care decide viitorul politic al unui ministru. Nu cred că Nicolae Ciucă își dorește în acest moment, într-un context atât de încărcat, să producă modificări în Guvern.

Reporter: Și totuși, este marele absent de la ședința de astăzi. Fusese anunțat?

SZ: Nu întâmplător este marele absent. Nicolae Ciucă arată în continuare că el se preocupă de guvernare, de România. Vedem că apare tot timpul în poză alături de Președintele Klaus Iohannis, chiar și în vizite externe. A fost la Chișinău. Cel mai probabil va merge și în Polonia. S-a întâlnit cu o delegație a Congresului Statelor Unite. Nicolae Ciucă își conturează un altfel de profil, acela al unui politician gata să își scoată țara din criză și să își protejeze cetățenii, pentru că tot vorbim despre război la granița României. În continuare există această dispută în PNL, acești doi poli de putere. E exact ca în era Orban, când un lider era președintele partidului, un altul era șeful executivului. Doar că acum Florin Cîțu a schimbat rolul cu Orban.

Rep: Dar, pe de altă parte, nu e un pic cam repede să faci această evaluare, chiar dacă o faci ca exercițiu de imagine?

SZ: Sigur că e repede. Au trecut doar patru luni de la instalarea acestui guvern de largă majoritate, dar și cu trei partide, cu orgolii destul de mari de gestionat în coaliție. Să nu uităm. Vedem în continuare războiul la granița României.

E o temă foarte apăsătoare. Toți liderii lumii sunt preocupați de refugiați, de-al convinge pe Putin să renunțe la bombe și la arme. Iar în acest timp, Florin Cîțu vine și spune că PNL ar mai fi putut să mai crească puțin în sondajele de opinie dacă avea miniștri mai performanți.

Sigur, e adevărat. Și PNL și PSD ar fi putut arăta mai bine în sondajele de opinie dacă aveau ați oameni în guvern. Însă, aceasta este o discuție car, de obicei, se poartă vara când se termină sesiunea parlamentară sau toamna când începe un nou ciclu politic cu o nouă sesiune parlamentară. E total anapoda ca acum, cu războiul deasupra ta, când încă nu ai terminat cu pandemia și vedem că efectele pandemiei încă se resimt în societate, să vii să propui remanierea unor miniștrii.

Tu ca lider PNL, de ce nu ai propus remanierea lui Virgil Popescu când a fost criza facturilor, când poate s-ar fi impus această decizie. Ori, acum, când lucrurile au intrat într-o normalitate a guvernării vine această decizie, această dorință a fostului premier Florin Cîțu, care, cred eu, că nu va avea sorți de izbândă.

Rep: Cât de ușor e să faci o remaniere în cadrul unei coaliții? Își vizează proprii miniștrii?

SZ: Sunt convins că Florin Cîțu își vizează în primul rând proprii miniștrii, deși trimite săgeți către PSD. Miza lui Florin Cîțu este să arate activului de partid, baronilor locali că el într-adevăr stăpânește, ține în hățuri acest partid și acest Guvern. Gândiți-vă dacă Florin Cîțu, într-adevăr, după ce i-a chemat pe miniștri la raport, reușește una sau două modificări în Guvern și-ar pune acolo oameni de încredere.

Ar reuși să își impună decizia și în fața premierului Nicolae Ciucă și în fața Președintelui Klaus Iohannis și în fața liderului PSD Marcel Ciolacu, greutatea sa în partid ar deveni mai mare. Baronii locali l-ar lua mai mult în serios pentru că în ultima vreme s-a vorbit foarte mult despre schimbarea lui Florin Cîțu, cel care nu mai are ce să le ofere baronilor locali nemaifiind la putere.

Nu mai are pâinea și cuțitul guvernării. Din postura de președinte al Senatului nu ai nici putere, nu ai nici bani ca să îi liniștești pe liderii din teritoriu. Ar fi un exercițiu de forță pe care l-ar face Florin Cîțu dacă într-adevăr ar schimba un ministru sau doi de la PNL.

Rep: Dacă nu îi iese ce preț va plăti?

SZ: Nu are ce preț să plătească acum. Liberalii nu sunt interesați să îl schimbe în acest moment din fruntea partidului. Trebuie să ne raportăm tot timpul și la contextul internațional. Până nu se vor mai calma lucrurile în Ucraina liberalii calculează foarte pragmatic și știu că un congres prin care să îți schimbi președintele când la granița ta e război este o greșeală politică.

Atât timp cât în Ucraina va fi război liberalii vor merge în continuare cu Florin Cîțu în fruntea partidului. Dacă acest război se va încheia destul de repede sau pe parcursul următoarelor săptămâni, o lună, două, nu ar fi exclus, ci chiar ar chiar probabil ca PNL să organizeze un congres în vara acestui an și să ne așteptăm la debarcarea lui Florin Cîțu.