Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Taiwan: Solidaritate totală cu Ucraina. Temeri și pregătiri pentru a înfrunta o soartă similară

taiwan_ucraina.png

Demonstrație de stradă pentru susținerea Ucrainei, Taipei, Taiwan, 13 martie 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - Ann Wang via rfi.fr

Încă de la începutul invaziei rusești, guvernul și cetățenii taiwanezi s-au mobilizat pentru a-și manifesta sprijinul pentru Ucraina. Și asta pentru că Taiwanul se teme că ar putea avea o soartă similară, transmite corespondentul RFI din Taipei, Adrien Simorre:

Clădiri oficiale decorate în culorile drapelului ucrainean, un fond de solidaritate pentru sprijinirea refugiaților și proteste săptămânale de susținere: la aproximativ 8000 de kilometri de Kiev, de la începutul invaziei rusești, ucrainenii au putut conta pe un sprijin aparent neașteptat. ,,Taiwanezii sunt foarte drăguți cu mine", spune Daria Zheng, o cetățeancă ucraineană care locuiește în Taiwan de șase ani. ”În taxi sau la restaurant, comercianții refuză să mă lase să plătesc imediat ce află că sunt ucraineană! Ei ne susțin cu adevărat.’’

Această solidaritate îndepărtată nu este întâmplătoare. Arhipelag democratic și suveran, situat la 200 km de coasta chineză, Taiwanul se află sub amenințarea permanentă a puternicului său vecin. China, care revendică drepturi istorice asupra arhipelagului, trimite de doi ani, în mod regulat, avioanele militare pentru a patrula în zona de identificare aeriană a Taiwanului.

Empatie

,,Cetățenii taiwanezi văd cum cele mai mari temeri ale lor devin realitate în Ucraina", spune Zsuzsa Anna Ferenczy, cercetător post-doctoral din Taipei și fost consilier la Parlamentul European. ”Cred că această manifestare de solidaritate este o modalitate de a-și exprima această teamă, mobilizându-se în fața unei situații pe care încearcă și ei să o evite”.

Pentru a canaliza această dorință de a ajuta, guvernul taiwanez a înființat un fond de donații, în care s-au strâns până în prezent aproape 14 milioane de euro. ,,Există, de asemenea, mii de donații în natură, ceea ce este foarte emoționant", adaugă Daria, care a ajutat la împachetarea ajutoarelor în subsolul ministerului și a cărei mamă și frate mai mic sunt refugiați în Polonia.

,,Ca taiwanez, simt empatie pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Suntem, și noi, o țară mică care se confruntă cu o mare putere amenințătoare", spune omul de afaceri taiwanez Koo Kwang-ming. Activistul pro-independență în vârstă de 95 de ani a donat aproape un milion de euro pentru fondul ministerului, ceea ce îl face cel mai mare donator taiwanez: ,,Țările mici au resurse limitate, au nevoie de sprijinul comunității internațional”.

Ajutor pentru țările mici

Taiwanezii speră, de asemenea, că această solidaritate internațională va contribui în cele din urmă la limitarea ambițiilor teritoriale ale Chinei. Guvernul s-a grăbit să se alăture sancțiunilor economice împotriva Rusiei și condamnă neîncetat agresiunea rusă. "Dacă se formează un consens internațional pentru a ajuta țările mici împotriva invaziilor puterilor autoritare, atunci vom și noi de câștigat", spune Koo Kwang-Ming.

Fondurile colectate de guvern vor fi folosite de țările europene de la granița Ucrainei, care sunt deja partenere ale Taipei.  ,,În timpul pandemiei, Polonia, Slovacia și Cehia s-au apropiat considerabil de Taiwan", evidențiază cercetătoarea Zsuzsa Anna Ferenczy.

”Sprijinirea acestor țări în prezent permite Taiwanului să mențină acest trend și să își demonstreze capacitatea de a se alia cu democrațiile în fața autoritarismului. În mod surprinzător, Beijingul a criticat aspru imediat această aliniere, criticând o încercare a Taipei de a "profita" de criză pentru a-și urmări interesele. Această solidaritate internațională neașteptată și acest nivel de acțiune neașteptat reprezintă, în mod evident, vești proaste pentru China. Aceasta va influența în mod inevitabil calculele Beijingului de a contesta status quo-ul în strâmtoarea Taiwan", spune ea.

Electroșoc

Invazia rusă rămâne un electroșoc pentru Taipei. Președintele taiwanez a refuzat categoric să facă comparații pripite, subliniind "importanța geostrategică" a Taiwanului - arhipelagul este, de exemplu, principalul producător mondial de microcipuri electronice. Dar în rândul populației, absența unei intervenții militare occidentale în Ucraina dă de gândit.

”Dacă China ne invadează, ar trebui să ne așteptăm la același tip de reacții internaționale ca în cazul Ucrainei", spune activistul Koo Kwang-ming. ”Acest lucru ar trebui să ne facă să înțelegem că trebuie să fim capabili să ne apărăm singuri și că mobilizarea întregii populații este necesară pentru a rezista agresiunii unei mari puteri”.

Conștientă de aceste temeri, președinta taiwaneză, în urma invaziei rusești, și-a asumat rolul de șefă a armatei, anunțând, de exemplu, dublarea timpului de antrenament pentru rezerviști.

,,Exemplul rezistenței ucrainene va constitui un argument puternic pentru toți cei care încurajează armata taiwaneză să întreprindă reforme structurale. În special pentru a consolida rolul rezervelor militare în apărarea insulei", afirmă Hugo Tierny, doctorand și specialist în relațiile dintre China și Taiwan, stabilit la Taipei.

Toate aceste reforme, în plus față de sancțiunile internaționale, vor crește costul unei invazii pentru Beijing. ,,Taiwanezii sunt foarte impresionați de spiritul nostru de apărare", spune tânăra ucraineancă Daria Zheng. ”Dar mă simt la fel de solidară cu ei. La fel ca noi, ei cunosc prețul libertății și știu cât de prețios este să-ți poți decide propriul destin”.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr