Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion la RFI: Suntem pe contrasens în privința reparării legilor justiției

De ce fug condamnati Romania Italia Stelian Ion.jpg

Stelian Ion: Subiectul fugarilor români în Italia ar trebui pus pe agenda Consiliului JAI
Stelian Ion: Subiectul fugarilor români în Italia ar trebui pus pe agenda Consiliului JAI
Sursa imaginii: 
Facebook/Stelian Ion

România riscă să nu scape de MCV și să nu intre în Spațiul Schengen, dacă nu va corecta legea privind desființarea Secției Speciale. O spune la RFI fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, după ce Comisia de la Veneția a criticat legea realizată de actualul ministru, Cătălin Predoiu și adoptată de Parlament.

Legea de desființare a SIIJ prevede că dosarele vor fi transferate de la Secția Specială de anchetare a magistraților, însă nu la DNA și DIICOT, ci la procurori de la mai multe parchete, desemnați de CSM.

Comisia de la Veneția regretă graba cu care această lege controversată a trecut prin Parlament și a fost promulgată fără a aștepta opinia ei și regretă de asemenea că nu au fost restabilite competențele DNA și DIICOT.

 

Daniel Fenechiu (PNL): Opinia Comisiei de la Veneția privind desființarea SIIJ este influențată de factori interni

 

Președintele Iohannis a promulgat Legea pentru desființarea SIIJ

 

Stelian Ion spune ce mesaj transmite de fapt Comisia de la Veneția: ”Un mesaj că suntem pe drumul greșit, un mesaj că de la cel mai înalt nivel al statului român, de la nivel de președinte, la nivel de Guvern și Parlament s-a greșit profund, ignorându-se avizul Comisiei de la Veneția, deși Comisia transmisese un semnal de alarmă, prin draftul avizului, care fusese pe masa Ministerului Justiției chiar înainte de a se da votul final și înainte de a fi promulgată legea. Suntem pe contrasens în privința reparării legilor justiției, în privința respectării statului de drept”.

 
Stelian Ion, despre opinia Comisiei de la Veneția privind legea de desființare a SIIJ