Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion la RFI: Suntem pe contrasens în privința reparării legilor justiției

Stelian Ion modificare legi justitie Liviu Dragnea.jpg

Stelian Ion îi cere lui Cătălin Predoiu să sesizeze Comisia de la Veneția asupra legilor justiției
Stelian Ion îi cere lui Cătălin Predoiu să sesizeze Comisia de la Veneția asupra legilor justiției
Sursa imaginii: 
Facebook/Stelian Ion

România riscă să nu scape de MCV și să nu intre în Spațiul Schengen, dacă nu va corecta legea privind desființarea Secției Speciale. O spune la RFI fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, după ce Comisia de la Veneția a criticat legea realizată de actualul ministru, Cătălin Predoiu și adoptată de Parlament.

Legea de desființare a SIIJ prevede că dosarele vor fi transferate de la Secția Specială de anchetare a magistraților, însă nu la DNA și DIICOT, ci la procurori de la mai multe parchete, desemnați de CSM.

Comisia de la Veneția regretă graba cu care această lege controversată a trecut prin Parlament și a fost promulgată fără a aștepta opinia ei și regretă de asemenea că nu au fost restabilite competențele DNA și DIICOT.

 

Daniel Fenechiu (PNL): Opinia Comisiei de la Veneția privind desființarea SIIJ este influențată de factori interni

 

Președintele Iohannis a promulgat Legea pentru desființarea SIIJ

 

Stelian Ion spune ce mesaj transmite de fapt Comisia de la Veneția: ”Un mesaj că suntem pe drumul greșit, un mesaj că de la cel mai înalt nivel al statului român, de la nivel de președinte, la nivel de Guvern și Parlament s-a greșit profund, ignorându-se avizul Comisiei de la Veneția, deși Comisia transmisese un semnal de alarmă, prin draftul avizului, care fusese pe masa Ministerului Justiției chiar înainte de a se da votul final și înainte de a fi promulgată legea. Suntem pe contrasens în privința reparării legilor justiției, în privința respectării statului de drept”.

 
Stelian Ion, despre opinia Comisiei de la Veneția privind legea de desființare a SIIJ