Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consilierul lui Zelenski nu vede vreun pericol din partea Transnistriei. ”Mă îndoiesc foarte mult de un eventual atac”

arestovici.jpg

Aleksei Arestovici, consilierul președintelui Ucrainei
Sursa imaginii: 
Facebook/Aleksei Arestovici

Aleksei Arestovici, consilierul președintelui ucrainean, nu vede vreun pericol din partea regiunii transnistrene, în contextul invaziei ruse în Ucraina, iar șansele ca trupele ruse, care staționează în stânga Nistrului, să fie implicate în război, sunt foarte mici. Declarații în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru portalul Nordnews.md. Așa-zisa armată a regiunii transnistrene nu are suficientă pregătire și nu va sprijini forțele ruse în atacurile asupra Ucrainei, mai spune Arestovici. Consilierul președintelui ucrainean menționează totodată că o eventuală implicare a Transnistriei în război este o problemă internă a Republicii Moldova, dar și a României, țară membră NATO și a UE. În același timp, Ucraina, spune consilierul prezidențial, este ”înțelegătoare” față de decizia Chișinăului de a nu se alătura sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei. 

”Așa-zisă armată transnistreană de multă vreme nu a avut posibilitatea să-și repare tehnica și echipamentele militare și să le întrețină. Ca forță militară, nu cred că va rezista. Chiar dacă vor apela la cei 15.000 de oameni, fapt de care mă îndoiesc foarte mult, pentru că nici măcar Belarus nu poate aduna un grup, dar de Transnistria chiar mă îndoiesc, nu vor putea aduna un grup semnificativ. Comparați-i cu armata ucraineană care a distrus mai multe divizii de elită, cu ce vor lupta transnistrenii? Unele exerciții militare privind un eventual atac asupra Odessei au avut loc, dar asta nu stârnește decât zâmbete”, a declarat consilierul prezidențial, fiind întrebat dacă Ucraina vede amenințări ce ar veni din regiunea transnistreană, în contextul invaziei ruse în Ucraina.  

Oficialul de la Kiev a adăugat că nici munițiile depozitate la Cobasna nu ar putea oferi un ajutor substanțial armatei ruse.

În același timp, Aleksei Arestovici dă asigurări că Odessa este bine protejată. 

Să spunem că, orașul este considerat a fi o țintă cheie pentru forțele lui Vladimir Putin în condițiile în care portul este principala poartă de intrare a mărfurilor în Ucraina. De asemenea, capturarea Odesei de către ruși ar avea efecte negative și pentru R.Moldova, întrucât rușii ar putea deschide un coridor terestru până în regiunea transnistreană, unde staționează în jur de 2000 militari ai Kremlinului.

De asemenea, Aleksei Arestovici a precizat că cel mai probabil podul de la Cuciurgan, aflat în apropiere de frontiera cu Ucraina, a fost aruncat în aer, la 4 martie, pentru a împiedica deplasarea trupelor ruse.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki, a îndemnat la calm și a dat asigurări că în Transnistria situația este stabilă.”În legătură cu evenimentele care se desfășoară în Ucraina anunț că autoritățile republicii moldovenești nistrene controlează pe deplin situația din Transnistria, asigură stabilitatea și securitatea cetățenilor  „RMN”. În prezent, nu există motive pentru introducerea unei stări excepționale sau altor regimuri speciale. Toate sistemele funcționează în regim normal. Situația în zona de securitate este stabilă și controlată”, se arată în declarația publicată pe site-ul administrației nerecunoscute de la Tiraspol, citată de portalul Newsmaker.md.

Kranoselski a mai anunțat că, pentru a acorda ajutor cetățenilor străini care vin temporar în Transnistria, a fost semnat un ”decret” special, cu scopul de a facilita accesul acestora. Până în prezent, mii de refugiați ucraineni au ajuns în stânga Nistrului, la rude sau prieteni.

Trebuie spus că, Clubul de fotbal Sheriff Tiraspol a făcut recent un gest fără precedent. Jucătorii s-au fotografiat alături de un banner cu mesajul „Stop war” (Stop războiului), înaintea unui meci din liga moldovenească.

Aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a declarat că situația până în prezent, în regiunea transnistreană este calmă și nu există vreun semn de escaladare a tensiunilor, în contextul războiului din Ucraina.”Având în vedere ce s-a întâmplat în regiune înainte, noi ca Guvern nu putem exclude nicio opţiune şi trebuie să luăm în considerare toate scenariile de evoluţie a evenimentelor, inclusiv pe cele negative. Sperăm că zona de război nu se va apropia de graniţa noastră. Ipoteza noastră este că Moldova nu este o ţintă pentru acţiuni militare şi nu vedem niciun motiv pentru care să fim atacaţi”, a mai spus vicepremierul moldovean, la Bruxelles.

Nicu Popescu a reiterat că R.Moldova este o țară neutră și că nu urmărește să adere la NATO.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarațiile consilierului președintelui ucrainean în contextul unui eventual atac din partea regiunii transnistrene