Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jens Stoltenberg: NATO va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia

afp_stoltenberg.jpg

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg
Sursa imaginii: 
JOHN THYS/ AFP via rfi.fr

Alianța nord-atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, a anunțat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în avanpremiera summit-ului NATO.

Grupurile de luptă ale NATO sunt compuse din circa 1.000 de militari și au rolul de a ajuta statele-gazdă să își pregătească defensiva.

Un grup de luptă reprezintă o prezență solidă, cvasi-permanentă a NATO. În acest moment, singurele state est-europene care beneficiază de prezența unor grupuri tactice de luptă multinaţionale NATO sunt Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Prezența unui grup de luptă pe teritoriul țării-gazdă nu este condiționată în timp, spre deosebire de prezența trupelor aflate în țara respectivă pe bază de rotație.Reamintim că în cazul României a fost agreată în urmă cu o lună crearea unui grup de luptă, condus de Franța.

Jens Stoltenberg a mai spus că se așteaptă ca liderii NATO să majoreze semnificativ prezența în țările din Est cu trupe pe uscat, pe mare și în spațiul aerian.

"La summitul de joi, vom discuta despre susținere pentru Georgia și Bosnia-Herțegovina. O eventuală utilizare a armelor chimice de către Rusia va avea consecințe majore. Mă aștept ca liderii NATO să discute despre întărirea susținerii pentru Ucraina. Aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agendă. Trebuie să facem tot posibilul ca războiul să nu escaladeze dincolo de granițele Ucrainei. Am furnizat Ucrainei echipamente de protecție împotriva armelor chimice și biologice, aliații vor discuta mâine cum să majoreze această susținere. Rusia a mai folosit agenți chimici împotriva unor oponenți ai regimului în Anglia, dar și în Siria. NATO are planuri deja pentru a-și proteja populația în cazul oricărui tip de atac și amenințare.", a spus secretarul general al NATO.