Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Talibanii au ordonat închiderea liceelor pentru fete. Vor să decidă ce uniforme vor purta elevele

fete_scoala_afganistan.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Talibanii au revenit asupra deciziei de a redeschide liceele pentru fete, în Afganistan. Au explicat că unitățile școlare vor rămâne închise până când se va stabili ce fel de uniforme ar trebui să poate fetele, astfel încât să se respecte legea islamică, potrivit BBC. 

Ministerul Educației taliban anunțase săptămâna trecută că școlile pentru toți elevii, inclusiv pentru fete, se vor deschide în toată țara miercuri, după luni de restricții de la revenirea talibanilor la putere, pe 15 august 2021.

Însă elevele s-au întors miercuri acasă, cu ochii în lacrimi. Li s-a ordonat să plece acasă. Părinții au fost furioși și dezamăgiți de schimbarea anunțată în ultimul moment.„Toate am fost dezamăgite și ne-am pierdut complet speranța când ne-a anunțat diriginta care plângea și ea”, a relatat una dintre eleve pentru Reuters. Anterior, numai elevelor de şcoală elementară li se permisese să revină la clase. Şcolile secundare sunt deschise pentru fete doar în câteva provincii, în timp ce în majoritatea, inclusiv în capitala Kabul, fetele sunt în cea mai mare parte din timp obligate să stea acasă şi sunt private de educaţie.

Mahouba Seraj, o activistă pentru drepturile femeilor din Afganistan, a declarat pentru BBC că nemulțumirea ar fi hijabul, acel văl care acoperă capul și gâtul femeilor, dar nu și fața. Talibanii cred că hijabul nu este potrivit, a spus activista. 

Comunitatea internațională le-a cerut talibanilor să le acorde fetelor dreptul la educație pentru a putea accesa ajutoare externe.

Când talibanii au condus Afganistanul între 1996 şi 2001, au închis școlile de fete şi le-au interzis femeilor să muncească. După ce SUA au invadat ţara, în 2001, restricţiile impuse femeilor au fost relaxate şi chiar dacă războiul se extindea, un angajament pentru îmbunătăţirea drepturilor femeilor, susţinut de grupuri şi donatori internaţionali, a dus la crearea unei noi protecţii juridice.

În 2009, o lege a incriminat violul, agresiunea fizică şi căsătoriile forţate şi a făcut ilegal ca fetelor şi femeilor să le fie interzis să studieze şi să muncească.

În 1999, nicio fată nu era înscrisă la gimnaziu şi doar 9.000 urmau cursurile şcolilor primare. În 2021,  3,5 milioane de fete mergeau la şcoală şi aproximativ o treime dintre studenţii universităţilor publice şi private erau femei.