Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragoș Tudorache, eurodeputat USR: Nu putem accepta ca economia europeană să susțină aparatul de război rusesc

Dragos Tudorache REPER Renew Europe Schengen alegeri Austria.jpg

Dragoș Tudorache: România va trebui să-și adapteze strategia de negociere, în funcție de agenda europeană
Dragoș Tudorache: România va trebui să-și adapteze strategia de negociere, în funcție de agenda europeană
Sursa imaginii: 
Facebook/Dragoș Tudorache

O decuplare completă a UE de gazul din Rusia în acest moment este foarte dificilă, dacă nu imposibilă, fără a accepta niște consecințe extrem de serioase. Iată ce spune la RFI eurodeputatul USR/Renew Europe Dragoș Tudorache, care afirmă pe de altă parte că mai e loc de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Reporter: Președintele american, Joe Biden, participă la summit-ul NATO, cel al G7 și la reuniunea șefilor de stat și de Guvern din Uniunea Europeană. Invazia rusă din Ucraina este subiectul care domină agenda celor trei reuniuni. De ce este importantă deplasarea șefului Casei Albe în Europa?

Dragoș Tudorache: E vorba de o exprimare a sprijinului pe care SUA sunt dispuse să le dea și a solidarității transatlantice, care de altfel s-a văzut foarte clar în ultima lună (...).

 

Reporter: Poate UE să se decupleze acum complet de gazul și petrolul din Rusia?

Dragoș Tudorache: În acest moment sau într-un viitor foarte apropiat este foarte-foarte dificil, dacă nu imposibil, fără a accepta niște consecințe extrem de serioase, atât la nivel economic, dar și în viața noastră de zi cu zi, pentru că, ne place sau nu, trebuie să înțelegem faptul că suntem în mare măsură dependenți de gazul rusesc și de petrolul rusesc, dar tocmai de aceea e important să și identificăm cât mai rapid sursele alternative de aprovizionare și discuția pe care mă aștept să o aibă președintele Biden cu liderii europeni este și acest lucru, cum anume putem găsi la nivel european, inclusiv cu sprijinul SUA, aceste surse alternative, pentru că doar atunci putem să aplicăm și această lovitură de grație.

 

Noi sancțiuni împotriva Rusiei?

 

Reporter: Ce noi sancțiuni mai poate adopta Occidentul împotriva Rusiei?

Dragoș Tudorache: S-a văzut deja la nivelul declarațiilor date de către lideri importanți europeni și de către președintele Biden, deci ne așteptăm ca astăzi să vedem un nou pachet de sancțiuni. Se știe că pe masă sunt mai multe variante: lărgirea cadrului de aplicare a interdicției SWIFT pentru cât mai multe din băncile rusești, se știe că în primele valuri au fost afectate doar o parte dintre aceste bănci, părerea mea este că ar trebui lărgit la întregul aparat bancar rusesc. De asemenea, la nivelul comerțului, mai sunt domenii, sectoare care mai pot fi incluse în interdicțiile de comerț, la nivel de aprovizionare și s-au văzut deja, în Polonia există foarte multe înregistrări video, pe care le-am văzut și eu zilele acestea și care mă îngrijorează, cu coloane întregi de TIR-uri cu numere rusești sau din Bielorusia, care fac, se speculează, inclusiv aprovizionarea armatei ruse cu mărfuri care vin din Europa. Acest lucru trebuie verificat la sânge de către autoritățile statelor membre prin care trec aceste transporturi, de către autoritățile vamale, pentru că nu putem accepta sub nici o formă ca economia europeană să susțină aparatul de război rusesc.

 

Săptămâna europeană a lui Joe Biden, pe fondul războiului din Ucraina

 

Jens Stoltenberg: NATO va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia

 

Reporter: Statele UE ar putea discuta despre împărțirea echitabilă a poverii privind găzduirea de refugiați din Ucraina. Dacă privim însă la crizele refugiaților din trecut, tabloul nu este foarte încurajator. Vă așteptați să apară fisuri și de această dată în gestionarea fluxului de refugiați?

Dragoș Tudorache: Nu mă aștept, pentru că de această dată, avem un instrument pe care nu l-am avut la dispoziție în crizele anterioare, această Directivă privind protecția temporară a refugiaților, o Directivă care era de altfel în arsenalul UE și în 2015, în 2016, când am avut criza pe Mediterana centrală și de est. Acest instrument nu a fost activat atunci, însă l-am activat acum. Eu personal am luptat pentru activarea acestui instrument, pentru că el dă posibilitatea unei solidarități mult mai clare, mult mai bazată pe litera legii, decât în situațiile anterioare. Acum, acest statut de protecție temporară pe care Directiva îl acordă este un statut care se aplică pe tot teritoriul UE, acest acces la servicii, servicii de educație, servicii medicale, la piața muncii, la servicii sociale, acest drept este unul recunoscut pe tot teritoriul UE, deci e doar o chestiune de logistică și de găsire a mijloacelor cele mai adecvate prin care această povară să fie împărtășită. Eu nu am simțit până acum, inclusiv din tonul discuțiilor din Consiliu, din modul în care statele membre s-au manifestat până acum, să existe vreo rezervă în aplicarea acestor norme.

 
Dragoș Tudorache, despre Joe Biden în Europa, noi sancțiuni împotriva Rusiei și dependența UE de gazul rusesc